The Basket – Utrecht

Als je geen student meer bent, dan komt een tripje naar De Uithof maar weinig meer voor. Toch besloot SpareribsTest, na jarenlange afwezigheid – zowel online als offline – tot een ritje naar het lelijkste gedeelte van Utrecht. De reden: een comedynight in The Basket, met als voorgerecht ons zo geliefde afvalvlees.

Ooit schreef uw favoriete recensent voor een niet nader te noemen faculteitsblaadje, in de volksmond ook wel ‘het makkelijkst verdienende bijbaantje voor iedere studentjournalist’ genoemd. De redactie bestond uit studenten journalistiek en een verdwaalde digitale communicator. Onderwerpen waren volledig vrij en lekker redactioneel onafhankelijk – al werden we betaald door het instituut dat we schaamteloos bekritiseerde.

Goed, toen we een speciale UIT-week editie mochten maken, leek het ons een goed idee om eens keihard naar de getver te gaan op De Uithof en daar een verhaaltje over te tikken. Opdat de verse student-aanwas maar weet waar ze dat het beste kunnen doen. Op kosten van de faculteit uiteraard. Het bier in The Basket smaakte volgens mij hetzelfde als de (enige) twee andere kroegen op De Uithof – de aantekeningen op de bierviltjes waren niet heel duidelijk.

Onlangs kwam The Basket zeer positief in het nieuws dankzij een Stef Stuntpiloot-kampioenschap

Dat is welgeteld de enige keer dat ik er was. Voor een student lagen de prijzen er doorgaans te hoog en was de gezelligheid te laag. Maar tijden veranderen en The Basket heeft de afgelopen jaren een frisse make-over gekregen en kwam onlangs nog zeer positief in het nieuws met een jaarlijks Stef Stuntpiloot-kampioenschap. Hip en jong.

Fakenews

Zoals ook de afdeling marketing tegenwoordig te omschrijven valt. Want in een wereld waar fakenews en social media-spindoctoren de scepter zwaaien viel de uitgebreide promotie voor een heuse comedynight met ‘cabaretiers’ in The Basket op Facebook bijna niet te negeren. Goed, uw scribent zal vast de verkeerde dingen geliked hebben – en, niet onbelangrijk: in Utrecht wonen – maar toch, het viel op.

De spareribs van The Basket zijn helaas vergelijkbaar met een beroerde cabareter: heel erg flauw.

De spareribs van The Basket zijn helaas vergelijkbaar met een beroerde cabaretier: heel erg flauw.

Als een echte puppet van de sturende linkse media ben ik er dus maar naar toe gegaan. En ach: als het leuk is moeten we lachen, is het niet leuk, lachen we ook.

Goed, de avond zelf. Zoals Trump het presidentschap en DENK twee zetels won dankzij The Zuck, was The Basket op de avond des onheils lekker druk. Doordat ik een medewerker ken, had ik front rowseats en een VIP-tafel om een uurtje eerder wat te eten.

Spareribs, dus. Twee grote stroken lekker bourgondisch ribvlees, met frites en een lekker frisse salade. De grote hoeveelheid (eenvoudige) barbecue-achtige saus viel op, maar bovenal de wat lauwige smaak. Een beetje chili had echt, maar dan ook echt, geen kwaad gekund. Tuurlijk, er zijn mensen die al beginnen te zweten bij het idee van ‘pittig’, maar dit proefde als de tweede cabaretier van de avond: heel erg flauw – een zinsnede die helaas wat weinig origineel, maar wel treffend is.

Ondertussen stroomde de toko vol, met publiek dat overwegend uit mensen die bij The Basket werken maar vandaag een dagje vrij hadden en studenten bestond – iets waar de host van de avond gebruik van maakte door constant slechte studentengrappen te maken. Een meisje dat diergeneeskunde studeerde was constant de klos. Of klos: mikpunt van grappen die niet aankwamen.

Zakdoekje

Terug naar de spareribs. Door de overdaad van saus – notitie: de kleine plakjes bosui waren een leuk detail – was een bakje water met een citroentje geen overbodige luxe geweest, maar ik moest het doen met zo’n laf zakdoekje.

Mijn tafelgenoot at stukjes vis met een moeilijke naam en flinke frituurlucht.

The Basket probeert de spareribs experience op te fluffen door naast ribs ook een aardige hoeveelheid pulled pork te serveren. Leuk bedacht, maar de vraagt rijst wel een beetje waarom: welk mens eet er pulled pork zonder een broodje? Dat is als een grappenmaker zonder grappen – precies zoals de vierde comedian van de avond. Overigens deden cabaretiers Pepijn Schoneveld (Feuten) en Ruud Smulders, (niet zo) bekend van de Alpacas, het heel aardig.

The Basket Utrecht recensie: conclusie

Groot voordeel van The Basket is de uitgebreide bierkaart en die compenseert een hoop. Na een potje rock-paper-scissorren was ik de gelukkige die lam in de bijrijdersstoel naar huis kon gaan zitten, waardoor de avond in een lekkere roes eindigde. Maar helaas waren de spareribs daar niet per definitie een fijne schakel in. Van de zes comedians die de avond tot hilarisch moesten brengen, zeiden er vijf: ‘Oké, dit schrappen we’, doelend op een mislukte grap. Misschien zou The Basket, wat verder een zonnetje is in een zee van lelijke bouwellende, het bij de spareribs ook moeten overwegen.

Cijfers
Smaak: 6
Bijgerechten: 7
Ambiance: 7
Marinade: 4
Malsheid: 7
Prijs/kwaliteit: 6

Eindcijfer The Basket in Utrecht: 6,2

Adres The Basket Utrecht
Genevelaan 8
Telefoonnummer: 030 – 25 16 783

Leave a Reply

Your email address will not be published.