Azië – Zeist

Spareribs Azie in ZeitRestaurants met een Chinese inslag hebben zelden een originele naam. In praktisch iedere uithoek van Nederland is wel een ‘Chinese Muur’ of ‘Blue Lotus’ te vinden. Toch krijgt een etablissement in Zeist het voor elkaar om nog simplistischer te werk te gaan. Een Aziatisch restaurant in Zeist heet: Azië. Je moet er maar op komen.

Maar dat is helaas ook wel het enige aan het restaurant wat opmerkelijk te noemen is. ‘Azië’ is namelijk gewoon een der velen Chinese restaurants. Dan denk je wellicht: ‘Goh, Azië, dat is toch wat groter dan alleen China’ en ja, dat klopt. Maar er zijn bar weinig Chinezen in Nederland die daadwerkelijk Chinees voedsel serveren, mijn waarde lezers. Het is vaak een allegaartje van Indisch, Indonesisch, Vietnamees, Thais en – jawel – Chinees. Maar omdat we dat niet uit onze strot krijgen (‘Zullen we vanavond eten bij de Indi-Vietna-Thai-Ees’ bekt niet zo lekker) noemen wij het met ons boerenverstand gewoon ‘Chinees’.

Net als Azië dus, al doet deze niet al te stijlvol aangeklede toko nog wel een aardige poging hip te zijn, door de toevoeging van diverse Kantonese gerechten. Wontonsoep, enzo. Werp een blik op de kaart en het duizelt je van de mogelijkheden. In totaal zijn er meer dan honderd gerechten, dat is dan wel weer typisch Nederlands Chinees. Die overdaad op de menukaart wordt weerspiegeld in het interieur. In Restaurant Azië kun je je vergapen aan schilderijen en houtsnijwerken van zo’n 6 vierkante meter, en het verder knusse tafeltje aan het raam wordt overschaduwd door twee flinke boeddhabeelden. Het levensgetrouwe reliëf van de Chinese Muur aan de muur maakt de Aziatische look helemaal af. Ook de muzikale begeleiding wordt hier niet vergeten: tijdens het verorberen van de Indi-Vietna-Thai-Ese specialiteiten kun je genieten – of je kapot ergeren – aan de instrumentale klanken van hits als ‘My heart will go on” en “When a man loves a woman”.

Geheel in de sfeer van deze intieme eetgelegenheid – wat heet: er zitten buiten ons slechts twee andere gasten te genieten van het voedsel van Azië – kiezen we voor het Szechuan menu, een setje gerechten afkomstig uit, jawel, Szechuan. Dit menu bevat een pittig en goedgevuld soepje met ei en paddestoelen, en een drietal wokgerechten zoals ossehaas met zwarte bonensaus en zoet-pittige garnalen, met daarbij de welbekende schaal witte rijst. Verder krijgen we een stuk Pekingeend met lekker knapperig huidje, en tot slot de voornaamste reden om voor dit specifieke menu te gaan: Chinese spareribs.

De spareribs zijn zoet en zout tegelijk. Een hele gekke combi doordat de (overigens vrij summiere) ribbetjes in een vreemdsoortige marinade lijken te zijn gedipt. De hoeveelheid vlees is beperkt: na twee happen is dit stuk Aziatisch ribvlees weggeschrobberd. En dan kunnen we niet anders dan ietwat teleurgesteld zijn. En, toegegeven, ietwat jaloers op de weldoorvoede restaurantmedewerker die in een hoek van het restaurant zit te smullen van borden vol vlees. Na een lange werkdag, ongetwijfeld – we don’t judge.

Conclusie Azië – Zeist

Jammer, want eerder waren we juist positief over Chinese spareribs. New Garden in Utrecht kwam bijzonder goed uit de test, maar dat kan ook komen omdat we kort daarvoor omwille van werktechnische redenen een maand lang in het fantastische Beijing hadden gezeten…

Cijfers
Smaak: 4
Bijgerechten: 9
Ambiance: 4
Marinade: 4
Malsheid: 6
Prijs/kwaliteit: 6

Eindcijfer Azië in Zeist: 5,5

aziezeistSpareribs Azie in Zeit

 

 

 

 

Adres Azië Zeist
Slotlaan 2, 3701 GK Zeist
Telefoonnummer: 030 691 7346

Leave a Reply

Your email address will not be published.