Dunne Dirk – Oud Loosdrecht

Eetcafe Dunne DirkTopografie is niet onze sterkste kant. Zo wisten wij tot vorige week niet dat Loosdrecht uit twee delen bestaat, namelijk Oud- en Nieuw-Loosdrecht. In het eerstgenoemde dorp zit Dunne Dirk gevestigd, een eetcafé waar volgens eigenaresse Evelien Goedkoop ‘de lekkerste spareribs van Nederland’ geserveerd worden. Zo’n claim noopt natuurlijk tot een smaaktest.

Het is momenteel al vroeg donker, dus we zien weinig van het water waarmee de dijk op weg naar Oud-Loosdrecht omgeven is. Dat is jammer, want het moet een mooie aanblik hebben gegeven. Als het eten echter van goede kwaliteit is, komen we gewoon nog een keer terug in de zomer. Huren we een bootje en toppen we dag af met een lekker bord spareribs. Maar dan moeten ze wel smaken. Goed, de spanning is nu wel voldoende opgebouwd: tijd voor de recensie!

Dunne Dirk is een charmant eetcafé dat uit twee delen bestaat: een deel om te eten en een deel om bier te drinken, voetbal te kijken en te poolen. De inrichting heeft een huiskamerachtige feel. Het zit aardig vol voor een woensdagavond, een goed teken. De vriendelijke eigenaresse – jawel, die van het brutale statement – leidt ons naar een tafeltje en al snel krijgen we een mandje met brood.

We besluiten gek te doen en drie gangen in te koppen deze avond. Ik ben benieuwd naar de uiensoep en mijn tafelgenoot bestelt de carpaccio. De voorgerechten zijn prima. De uiensoep eet wel een beetje lastig door de slierten gesmolten kaas maar het geheel wordt er wel smaakvol van. Dan stomen we door naar waar het allemaal om draait: de spareribs. Althans, voor mij; mijn mede-eter gaat voor een van de specialiteiten van het huis: de lamsschouder.

De spareribs zijn ontzettend mals en kunnen daardoor ook goed met mes en vork gegeten worden, iets wat vooral de vrouwen onder ons als muziek in de oren zal klinken. Daar tegenover staat dat het vlees wel iets aan de vette kant is. De ribbetjes zijn goed gemarineerd, je zou ze zelfs zonder saus kunnen eten (er wordt overigens wel cocktail- en knoflooksaus bij geserveerd). Voor 15,50 krijg je twee medium strokes, frietjes en een salade, een portie waar uw tester precies genoeg aan heeft.

Eetcafé Dunne Dirk Oud-LoosdrechtOver de lamsschouder zijn we minder positief. Het vlees is echt te vet. Evelien zal ons later toevertrouwen dat ze zelf geen lam lust, maar dat de vaste gasten dol zijn op deze delicatesse. “Als ik het van de kaart haal, gaan ze in protest!” Ook voegt ze eraan toe dat veel bezoekers meerdere keren per week aanschuiven omdat ze geen zin hebben om te koken. Het zijn mensen die van eerlijk eten zonder al te veel poespas houden; stamppotten vinden bijvoorbeeld ook gretig aftrek.

Uw recensent sluit de avond af met een zogenaamd notenpotje: notenijs met honing, noten en slagroom. Het gaat er zonder moeite in. Komen wij terug deze zomer? De spareribs willen we zeker nog een tweede keer eten. En een praatje met Evelien, die hiervoor in de paarden zat en nu alweer 16 jaar Dunne Dirk bestiert, is een leuke extra.

Cijfers
Smaak: 7,5
Bijgerechten: 7
Ambiance: 7,5
Marinade: 8
Malsheid: 8
Prijs/kwaliteit: 7,5

Eindcijfer Dunne Dirk: 7,6

Dunne Dirk recensie Ribs lam dunne dirk soep

Eetcafé Dunne Dirk
Oud Loosdrechtsedijk 238
1231 NH Oud-Loosdrecht
035-5823306
www.dunnedirk.nl

Comments are closed.