Pension Dorfschänke – Klotten (DE)

afbeelding-5Spareribs. Van nature Amerikaans. Maar in de Nederlandse gastronomie net zo ingeburgerd als kaas, spacecake en drop. Onze Duitse buren zijn echter helemaal niet zo bekend met het bourgondische ribvlees. Dus toen we een e-mail kregen van Bert en Christa, een Nederlands stel woonachtig in het Moezelstadje Klotten, konden we niet anders dan in de auto stappen.
In hun sfeervolle pension ‘Dorfschänke’ brengen de twee horecadieren Amerika, Nederland en Duitsland bij elkaar in smaakvolle spareribs. Tijd voor een uitgebreide SpareribsTest in Duitsland.

Moezel
Nee. We gaan het niet ontkennen. Toen we de uitnodiging van Bert en Christa ontvingen, moesten we effe Googelen. Klotten is een klein plaatsje in Duitsland, vlakbij toeristische trekpleister Cochem. Trefwoorden: kalm, heuvelrijk, gezellig. De Moezelstreek staat bekend om haar wijnen en het is dan ook een aanrader om tijdens de Cochemvele, vele wijnfeesten hier eens langs te komen.

Bert Brouwer en zijn vrouw Christa Blanca streken zo’n zes jaar geleden neer in Klotten. “We hebben eerst een eetcafé in Dordrecht gehad en daarna een bar in Benidorm in Spanje. Dat was wel lachen en zwaar tegelijk, het ging daar door tot ‘s ochtends vroeg.”

afbeelding-10Dat staat in schril contrast met het Klottense. Rij met je bolide dit dorpje in en direct is de stress van werk, kinderen en de economische crisis verdwenen als sneeuw voor de zon. Koortslippen herstellen, wallen verdwijnen – kortom een kuuroord, voor iedereen die lekker effe weg wil.

Het lijkt niet bijster spannend, maar om dat als saai te betitelen: nee. Zeker niet. Op iedere hoek van de Strasse is een wijnproeverij en in de avonduurtjes vormt Klotten het decor van menig (wijn)feestje. Pension Dorfschänke is daar één van de hoofdrolspelers in. Christa is naast mede-eigenaar, ook nog een begenadigd zangeres. Zo heeft ze al meerdere platen op haar naam staan en heeft ze klassiekers gezongen met onder meer Frans Bauer, Corry Konings en Ben Cramer.

Rond een uurtje of tien gaat de muziek wat harder, wordt de microfoon onder de bar vandaan getoverd en begint Christa’s zoetgevooisde stemgeluid door het etablissement te schallen. Duitse schlager, Nederlandse meezingers – haar repertoire is uitgebreid. “Zingen is echt het leukste om te doen. De gasten vinden het geweldig”, zegt Christa enthousiast. Voor geïnteresseerden: een cd’tje kost 10 euro, te verkrijgen in het pension.

Pension Dorfschänke
Dat pension ziet er trouwens meer dan prima uit. Het herbergt momenteel zes kamers, ieder voorzien van een comfortabel bed, douche, wc en wat kastjes om je meuk in op te bergen. Het is niet groot, wel ruim genoeg. Bovendien liggen de bedden heerlijk en heeft het een en ander een gezellig houten uiterlijk. Je hebt het gevoel dat je op vakantie bent, en dat is precies de uitstraling die Dorfschänke moet hebben.

DorfschankeEen overnachting kost 23,50 p.p., wanneer je met zijn tweeën gaat. En dat is een prima bedrag voor het verder niet extreem luxe, maar wel schone en sfeervolle Dorfschänke. Bovendien krijg je er gratis een – ongetwijfeld met liefde bereid – ontbijtje bij. De koffie wordt bijgeschonken, het eitje is al getikt. Geen lange buffetrijen, nee, de tafel is speciaal voor jou gedekt. En na een avondje meezingen met Christa (note: tijdens onze uitgebreide test was er zelfs een André Hazes-imitator ingehuurd) is dat een luxe die zijn weerga niet kent. De bezoekers van Zoover geven Dorfschänke terecht een 8.8.

Spareribs
Terug naar de hoofdmoot: de ‘spezialitat des Hauses’, de spareribs. “Ik heb eigenlijk een geheim recept”, zegt Bert mysterieus, “Maar ik kan vertellen dat ik een aantal dingen in het bereidingsproces net iets anders doe dan anderen.”

Voor 12,75 euro krijg je een bord vol met spareribs, in totaal een goede 4 stroken. Daarbij worden aardappelsalade, wat frietjes en diverse sauzen geserveerd. “Van de tien mensen die hier komen eten, zijn er een stuk of zes, zeven die voor de spareribs gaan. Altijd”, zegt Bert trots. “Ik heb het recept eerst afgekeken van een andere chefkok en er vervolgens mijn volledig eigen draai aan gegeven. Dat heeft me echt heel, heel veel tijd gekost om goed te krijgen.”

Het resultaat mag er wezen. De zorg en toewijding van Bert Brouwer proef je terug. De marinade, een licht zoetpittige/teriyakisaus, is niet overdadig aanwezig, maar is wel meer voldoende van smaak. Ook valt vooral de malsheid op. Het vlees valt makkelijk van het bot af en is verre van taai te noemen. Wel heb je het idee dat het vlees – gewoon gehaald bij de plaatselijke Makro – soms enigszins kruimelig is. Dat klinkt gek en dat is het misschien ook, maar storend is het geenszins te noemen. Eigenlijk zijn de ribs heerlijk van smaak. Er is maar weinig te klagen. De prijs/kwaliteitverhouding is goed, het is er gezellig. Een minpuntje zou kunnen zijn dat er in het complete eetcafé annex pension gerookt mag worden, maar ook dat is inmiddels aangepast, met een speciale rokersruimte.

afbeelding-11Voor de kleine eter heeft Bert ook nog een setje ribs voor 9,75 euro klaar staan. Een goede zet, want zo’n portie kan – zeker na het eten van de overheerlijke kaasbroodjes vooraf – al snel een blok aan het been zijn. En dan hebben we het niet eens over de vette vingers, vieze nagels en weinig charmante saus op bekende kin. Maar ook daar hebben Bert en Christa aan gedacht. Twee bakjes – voor ieder één – met warm water en een citroentje zijn aanwezig. Een vochtig doekje ook, om het keurig af te toppen.

Conclusie Dorfschänke – Klotten
Bert en Christa denken aan alles. Er is gezelligheid tot in de nachtelijke uurtjes, rust in de ochtend, en smaakvol eten in de avond. Doe eens gek en ga een weekend naar Klotten. Vanaf Utrecht is het slechts vierhonderd kilometer, maar je waant je in een compleet andere wereld. Voorzien van heuvels, wijn en vooral: lekkere spareribs.

Cijfers
Smaak: 8
Bijgerechten: 7,5
Ambiance: 8
Marinade: 8
Malsheid: 8,5
Prijs/kwaliteit: 8

Eindcijfer: 8

afbeelding-7Dorfschanke Klottenafbeelding-9

Dorfschanke – Klotten
Hauptstrasse 82-83
56818 Klotten / Mosel
info@dorfschaenke.eu
http://www.dorfschaenke.eu/

Als pension / eetcafe of hotel ook een uitgebreide (internationale) ribtest? Mail de redactie op mail [a]spareribstest.nl!

Comments are closed.