Eetcafé ‘t Gelag – Veenendaal

gelag2En zo zit je op een regenachtige zaterdagmiddag onder een prachtige gele luifel in Veenendaal. Eetcafé ’t Gelag heeft zijn search engine optimalization goed op orde, zoals dat zo mooi heet. Want uw RibTesters waren vanuit Utrecht op weg naar de CineMec in Ede, de megagrote bioscoop aan de A12. En welke plaats ligt tussen Utrecht en Ede? Juist, Veenendaal. Even googelen op ‘eetcafe+ Veenendaal’ bracht ons naar dit volkse etablissement, gesitueerd in het hartje van ’t Veen. Tijd voor een knetterharde spareribstest, mede dankzij onze iPhone 4S. Steekwoorden: kattenbrokjes, tatoeages en goedkope spareribs.

“Je gaat hier niet de boel kapotmaken he? Anders breek ik godverredomme al je botten en dat vind ik dus niet leuk, want mijn knokkels zijn net weer hersteld.”
Tip: ga nooit met rietjes spelen aan de bar bij Eetcafé ’t Gelag. Deze eetgelegenheid kan het beste worden omschreven als een kroeg voor de normale man, met gevoel voor (soms wat slechte) humor. Uw ribtesters werden er een beetje bang van, komt u uit een van de vele prachtwijken die ons land rijk is dan zult u hier ongetwijfeld veel, heel veel plezier hebben.

Eetcafé 't GelagBij binnenkomst valt vooral de oud-Hollandse gezelligheid op. Er is een grote serre, voorzien van terrasverwarmers, en een aantal planten, die een groot gedeelte van het etablissement beslaat. Op tafel staat een schattig nepplantje en aan de muur hangt een afschrikwekkende wandschildering met daarop een man voorzien van allerhande tatoeages. Een goedlachse, bepiercte serveerster brengt het menu. Twee dozen Felix kattenbrokjes, welteverstaan. Of we een ijskoud biertje erbij willen, grinnikt ze.

Het menu is divers en goedkoop: alle ‘hoofdhappies’, voorzien van een lekker gekke naam, zijn te verkrijgen voor dertien euro. Je moet dan denken aan Schuurpapier, dat is schnitzel met paprikasaus, Niet Mokken Maar Wokken, de guitige naam voor een gerecht dat bestaat uit gewokte biefstukreepjes en Bertha III, synoniem voor een flinke biefstuk. Nou, is dat lekker gek, of niet? Wij gingen natuurlijk voor de spareribs (‘The best there izzz’).

Een kwartiertje later werden twee grote borden met ribs op tafel gezet. Twee flinke stroken lachten ons toe, compleet geserveerd met frites, sla met pijnboompitten en twee vochtige doekjes om je handen mee af te wassen. De ribs zagen er goed doorbakken uit en de bieslook op de bovenkant zorgde voor een extra touch. Toch zijn we niet onverdeeld positief. De smaak viel namelijk wat tegen. Het zijn geen A-quality spareribs, maar of dat erg is, is een tweede.

Aan de marinade lag het in ieder geval niet, die was prima. De ribs waren bereid op een grill en ook dat was te proeven. De grootste tegenvaller was het vlees zelf dat toch wel wat taai was. Ook zaten er de nodige zenen aan het vlees, en niet veel later tussen de tanden van uw fijnproevers. Het ontbreken van tandenstokers maakte het eten tot een wat onprettige ervaring.

Ondertussen werd een tweede ijskoude goudgele rakker uitgeserveerd. Met een gulle lach. De bediendes leken echt plezier te hebben in hun werk. “Smaakt ‘t, jongens?” Wij knikten tevreden, met onze vette handen grijpend naar het koude vocht. Nog een minpuntje hier, het bakje met water en citroen ontbrak. Er waren royaal servetten voorhanden maar dat is toch minder prettig. De (simpele) bijgerechten smaakten overigens prima.

Wij besloten ons spontane diner met een ‘nahappie’. De kaart werd opgerold in een coffeepadblik aangereikt. Mijn keus viel op de chocolademelk met slagroom, terwijl mijn tafelgenoot de huisgemaakte ‘Tiramizuts’ (Tiramisu) bestelde. Het van origine Italiaanse toetje smaakte weinig bijzonder, maar vulde wel.

Eetcafé ‘t Gelag – conclusie
Al met al laat ’t Gelach een aardige indruk achter. De sfeer is er goed, het eten redelijk en de prijs meer dan oké. Een prima voorbereiding op een goede film dus. Als je niet met rietjes gaat spelen, tenminste.

Eetcafe 't Gelag - Veenendaalgelag3Eetcafe 't Gelag - Veenendaal
Cijfers
Smaak: 6,5
Bijgerechten: 6,5
Ambiance: 8 (na een paar biertjes: 9)
Marinade: 8
Malsheid: 5,5
Prijs/kwaliteit: 7

Eindcijfer: 6,2

Eetcafé ‘t Gelag
Tuinstraat 21
3901 RA Veenendaal
0318 527357

www.eetcafetgelag.nl

Comments are closed.