De Gebroeders – Doetinchem

De Gebroeders - DoetinchemIets waar onze redacteurs al maanden tegenaan hikken, is het updaten van de lijst met Ribtoppers. De redactie belooft bij dezen plechtig om hier in de vakantie mee aan de slag te gaan. Ondertussen druppelen op dezelfde pagina de comments met aanraders binnen. Jullie, onze trouwe bezoekers, willen ons op restaurants in onder meer Bilthoven, Beverwijk, Leiden en Leerdam afsturen. En Doetinchem, het sfeervolle stadje in de Achterhoek. Bob schreef dat we toch echt eens spareribs moesten gaan eten bij De Gebroeders. En aangezien wij onze bezoekers erg serieus nemen, reisden wij recent af naar het oosten.

Restaurant De Gebroeders is, zoals de naam al doet vermoeden, een familieonderneming. De twee broers Arjan en Boudewijn begonnen samen met hun partners in 2007 hun eetcafé aan de Grutstraat. Het is een gezellig stukje Doetinchem waar nog talloze andere etablissementen gevestigd zijn. Boudewijn heeft het bedrijf inmiddels verlaten en zijn plaats is ingenomen door Sjoerd, door wie wij vanavond ook worden bediend.

Omdat het heerlijk weer is, besluiten we onze ribbetjes op het ruime terras te verorberen. Voordat ze op tafel komen, verrast Sjoerd ons echter eerst met een amuse: een wrap met tonijn, sla en rode ui. Na dit fijne hapje is het tijd voor de onvermijdelijke spareribs. Op de borden liggen een grote en een iets kleinere stroke. Het is ook mogelijk om een slechts één stuk te bestellen als je niet zo’n grote eter bent. Sjoerd vertelt ons dat de spareribs huisgemarineerd zijn, en wel in een marinade bestaande uit ketjap, chili en sesamzaadjes. Ik vind de hoeveelheid prima, maar mijn tafelgenoot houdt van een ribje dat iets meer ‘druipt’. De huisgemaakte knoflooksaus is erg lekker.

Dan de bijgerechten, want die zijn wel een speciale vermelding waard. Gebakken aardappels, salade, een groentetaartje, friet en rabarber (Sjoerd: “Lekker fris met dit warme weer”) complementeren het varkensvlees. En hoe! Het is allemaal even lekker. Zouden ze dit doen om de aandacht af te leiden van de spareribs? Welnee, ook die gaan er goed in. Het vlees is mals maar niet te vet, precies zoals u testers het graag eten. Het valt niet van het bot af, maar hevig scheuren met de tanden is ook niet nodig.

dsc00042Ook op tafel staan een glas met servetten, een bakje met tandenstokers en natte doekjes. Dat lijkt logisch gereedschap, maar niet ieder restaurant denkt eraan. Mijn tafelgenoot eet zijn bord helemaal leeg, ik niet. Als de serveerster de tafel af wil ruimen, vraagt ze tot mijn verrassing of ik mijn overgebleven stuk spareribs soms mee wil nemen. “Service van het huis,” horen we, “even in de magnetron en ze zijn morgen nog net zo lekker.”

Ons kopje koffie drinken we binnen op, aan de bar. Nu kunnen we het restaurant ook even van binnen bekijken. De sfeer is lekker ‘bruin’, er hangen overal foto’s in lijstjes aan de muren en de grote spiegels zorgen voor ruimtelijkheid. Sjoerd vertelt dat ze meerdere whiskeysoorten in huis hebben voor de liefhebber. Bob, de lezer die ons richting Doetinchem stuurde: bedankt voor je tip! De spareribs zijn niet goedkoop, namelijk 17 euro, maar als je bereid bent om het ervoor neer te leggen zul je niet teleurgesteld worden.

Cijfer
Smaak: 8,5
Bijgerechten: 9
Ambiance: 8
Marinade: 8
Malsheid: 8
Prijs/kwaliteitverhouding: 7,5
Score: 8,2

Eetcafe de Gebroeders - Doetinchem dsc00041dsc00039
De Gebroeders
Grutstraat 10
7001 BX Doetinchem
0314-392218
www.eetcafedegebroeders.nl

Comments are closed.