Proeverij De Kleine Baron – Utrecht

De Kleine BaronZuilen. Een wijk die zelden positief in het nieuws komt. Proeverij ‘De Kleine Baron’ aan de Sweder van Zuylenweg brengt daar verandering in. Smaakvolle gerechten, sympathieke uitbaters en een keur aan cocktails maken dit etablissement tot een ware trekpleister.

“Oh, wacht, ik ga effe een praatje maken met de vaste gasten!” Uitbater Niels Klein is alweer weg voor je er erg in hebt. Zijn vriendin Elise grinnikt wat. “Hij is druk, maar voor dit soort dingen vindt hij altijd wel een gaatje.” Elise en Niels besloten het roer een aantal jaar geleden helemaal om te gooien. Zij had veel horeca-ervaring opgebouwd en wilde graag iets voor zichzelf beginnen en hij was zijn baan als accountmanager zat. Samen besloten ze in het diepe te springen.

Maar begin maar eens een uitspanning in Zuilen. Dat is in deze prachtwijk minder makkelijk dan vooraf gedacht. Vergunningen, moeilijkheden met een aannemer: Elise en Niels moesten het allemaal trotseren. Soms met een glimlach, soms met een traan. Maar het bleek de moeite waard, want werp een blik op proeverij De Kleine Baron en je ziet meteen dat het harde werken zijn vruchten heeft afgeworpen. In de ruime zaak hangt een relaxte sfeer en het terras zit op deze zwoele zomeravond helemaal vol.

De spareribs, waar uw tester natuurlijk voor gekomen is, blijken uitgegroeid te zijn tot een heuse specialiteit. Niels: “Er zijn zelfs mensen uit het zuiden des lands die speciaal langskomen voor onze ribs.” Dat schept verwachtingen. Het leuke aan de kaart van De Kleine Baron is dat bijna alle gerechten in zowel halve als hele porties besteld kunnen worden. Dit heeft meerdere voordelen: kleine eters krijgen op deze manier ook hun bord leeg en als je niet kunt kiezen, dan neem je gewoon twee verschillende gerechten zonder onnodig op kosten gejaagd te worden.de kleine baron

We trappen af met een voorgerecht. Het brood met kruidenboter dat bij het eerste drankje geserveerd wordt, is overigens van het huis. Uw tester gaat voor de escargots gegratineerd met brie en zijn tafelgenoot vertrouwt op de gastvrouw en neemt de gamba’s in tempurabeslag. Beide gerechtjes zijn erg smaakvol.

Dan is het tijd voor de spareribs. Er zijn twee smaakvarianten verkrijgbaar: zoet en pittig. Ze worden vanzelfsprekend beide getest. De ribs worden geserveerd met patat en rode kool. Dat laatste is onconventioneel te noemen; uw tester kan zich voorstelen dat deze groente niet door iedereen gewaardeerd wordt, maar De Kleine Baron durft tenminste origineel te zijn.

Wat het vlees betreft: met de smaak zit het wel snor door de lekkere marinade. Ook zijn de ribs erg mals, al zitten ze tegen het vette aan. Omdat ze huisgemaakt zijn kan de ene portie spareribs soms iets langer geweekt zijn dan de andere, wat invloed heeft op de malsheid. Al met al snapt uw tester wel waarom mensen hier kilometers voor om rijden.

De avond wordt afgesloten met een kaasplankje en een chocoladelasagne, wederom aanbevolen door de gastvrouw, die met haar vriend gezellig nog even aanschuift. Ook de desserts vallen in de smaak. Uitbater Niels vertelt dat proeverij De Kleine Baron zijn naam eer aandoet door regelmatig bierproeverijen te organiseren. Aangezien uw tester ook van dit goedje niet vies van is, verwacht hij zeer binnenkort nog eens terug te keren naar wat wel ‘de verrassing van Zuilen’ genoemd mag worden.

p1000480p1000473p1000484

Cijfers
Smaak: 8
Marinade: 8
Malsheid: 8
Prijs/kwaliteitverhouding: 7
Bijgerechten: 7
Ambiance: 8
Totaal: 7,7

De Kleine Baron
Sweder van Zuylenweg 56
3553 HG Utrecht
030 – 2445151
http://www.dekleinebaron.nl/

De Kleine Baron heeft ook Twitter!

Comments are closed.