Eetcafe BreekA – Krimpen aan den IJssel

breekaSoms word je positief verrast wanneer je op een lelijke weg rijdt. Op de treurige N210 richting Rotterdam ligt zomaar opeens een restaurant. BreekA is bijna letterlijk een wegrestaurant, maar dan wel eentje waar je een ommetje voor wil maken.

Bij aankomst moet je even door de droge sparerib heen bijten. Het lelijke witte gebouw en de immense leegte qua uitzicht, doen een mens niet direct likkebaarden. De ‘rookkar’, een veredelde bouwkeet, is bijna om te huilen. Men parkeert hier gewoon langs de weg, en dat zegt eigenlijk genoeg.

Maar aan het interieur en de prijzen is dat totaal niet te zien,. Dit is een restaurant in een eetcafé-jasje. Niet voor niets wordt BreekA door de eigenaren een ‘eetcafé plus’ genoemd. Bij binnenkomst is de verbazing groot. In het oog springen de uitnodigende bar en het gezellige terras. Wanneer het zonnetje schijnt, is het buiten goed toeven.

Vreemd genoeg is het terras misschien zelfs wel het leukste plekje van het etablissement. Terwijl op nog geen honderd meter afstand stinkende vrachtwagens en op hol geslagen Golfjes voorbij blazen, geniet je in de tuin van BreekA van je hapje en je drankje. Men is er in geslaagd om met behulp van fijne planten, en mooie groene struiken de autoweg compleet weg te werken. Het resultaat is prettig.

Sowieso hangt er een goede sfeer in BreekA. De parmantige serveerster lacht je toe en zelfs op de wc probeert BreekA je nog te bedienen: een keurig tijdschrift ligt naast de toilet, in geval van een grote boodschap.

Toch is het eten niet direct iets om enthousiast van te worden. BreekA heeft een vrij uitgebreide kaart. Er is eenvoorgerchtbreeka keur aan voor-, hoofd- en nagerechten, met voor ieder wat wils. De echte fijnproever kan via het ‘Bordje BreekA’ een selectie van de beste voorgerechten krijgen. Een soort tapas dus. Van carpaccio tot een selectie van kaasjes, dat smaakt allemaal vrij goed, maar daar betaal je ook direct voor: €9,95 voor een voorgerecht is niet mals.

De spareribs vallen tegen. Ze zijn verkrijgbaar in twee verschillende soorten: Spareribs a la BreekA en ‘Pittig’. Eerstgenoemde versie heeft de bekende zoete smaak. Daarvan is de marinade aan de flauwe kant. Bovendien waren deze ribs wat aan de droge kant. Bij de tweede variant maskeerde de pittigheid grotendeels de rest van het smaakpalet waarmee een goede rib normaliter de tong doet strelen. Het trio van sauzen, bestaande uit curry, chilisaus en huisgemaakte aioli, moest de ‘smaaksensatie’ doen completeren. Vooral de curry is een aparte keuze. De bijgerechten zijn ook niet heel bijzonder: sla en frites zie je weleens vaker in dit soort etablissementen.
bijgerechten breeka
Dit alles klinkt vrij negatief, maar dat valt mee. De prijs/kwaliteitverhouding is tweeledig. De prijs van losse spareribs is €16,50. Dat is veel te veel. Op een willekeurige donderdag is dit, in het kader van ‘BreekA’s Eetweek’ (een soort van weekspecial), slechts een tientje. Dan staan de ribzaken er opeens heel anders voor. Een halve liter van de tap erbij (tip: neem de Weizener) en je hebt een goede avond. BreekA hangt dus op twee gedachten.

Qua bediening en uitstraling is het een toprestaurant op een b-locatie. Als het om het eten gaat is het een vrij prijzig eetcafé. Ben je op weg naar Rotterdam en heb je honger, dan is de niet-veeleisende ribfan bij BreekA zeker aan het goede adres. Maar neem dan wel je portemonnee mee. De donderdag uitgezonderd.

Smaak:7
Marinade: 6,5
Ambiance: 8
Prijs/kwaliteitverhouding: 7,5
Bijgerechten:5,5
Malsheid: 7,5

Cijfer: 7


ribsuiterlijk

Eetcafé Plus BreekA
C.G. Roosweg 20
2925 AC Krimpen a/d IJssel
tel 0180-523800
fax 0180-580271
url www.breeka.nl

178 thoughts on “Eetcafe BreekA – Krimpen aan den IJssel

  1. Annemiek on

    Ik vind de spare-ribs bij de BreekA erg lekker, vooral de pittige spare ribs!

  2. Nadine on

    Super lekkere spare-ribs. En gezellige restaurant.

  3. hilbrand pastoor on

    Mijn vrouw en ik zijn al jaren fan van de Breeka. Voor ons lekker dichtbij, zowel aan te lopen als te fietsen. Erg gezellige bediening en veel aandacht voor de gasten. Ook het eten is uitstekend. Voor ons echt een adres waar we altijd graag komen!