Eigenwijs – Leiden

eigenwijsDe mailbox van SpareribsTest blijft maar volstromen met leuke, gezellige en vaak enthousiasmerende reacties en tips. Theo Westgeest uit Leiden leest al geruime tijd met veel plezier onze recensies en blogs en heeft besloten om vanaf nu ook artikelen te schrijven. Theo heeft met een stel collega’s de goede gewoonte iedere maand te genieten van het bourgondische ribvlees. Zelf geeft hij de voorkeur aan pittig of zoetzuur gemarineerde spareribs, maar als professioneel recensent durft hij het ook aan om ribs met honingsmaak te verorberen. Zijn eerste recensie gaat over ‘De Beste Spareribs van Leiden’, bij Eigenwijs.

Eigenwijs – Leiden

Bier, poker, een goede film (of slechte) en natuurlijk onbeperkt spareribs eten. Klinkt dat als een goed begin van het weekend? Dat dachten we. Wie zijn wij? Drie collega’s en een recensent met honger.

Deze keer viel ons gezamenlijk oog op ‘Eterij en drinkerij Eigenwijs’ in Leiden, te vinden op de Hoge Rijndijk 32. What’s in a name.
“Je kan er goed onbeperkt spareribs eten”, werd ons verteld. Dat nodigt uit tot testen.

Vóór binnenkomst vallen 2 dingen op:
1) Op het bord in de tuin staat: “Onbeperkt spareribs €17,50”. Eerste reactie: Goeiemorgen. Hoe ze op de prijs zijn gekomen is me een raadsel.
2) Op de deur word je welkom geheten met een bordje dat leest: “de beste Spareribs van de Wereld en Leiden”. Zelfvertrouwen of arrogantie, we zullen zien.

De ambiance van Eigenwijs is simpel. Iets te felle verlichting, maar verder lekker informeel. Er zaten op deze vrijdag vier studenten, een stellet je, een ouder gezelschap, iemand zat alleen te eten en er was een kinderverjaardag. Een brede doelgroep noemen we dat. Informeel werd het zeker toen de, overigens vriendelijke, serveerster begon met een vrolijk “volgens mij kan ik de bestelling wel raden.” Zonder de kaart te hebben gezien waren 2 bier, 2 palm en 4 x spareribs besteld.640689807_6_7hja

Toen het bier gebracht werd, werd er gevraagd of we er sla bij wilden, of dat het net zo goed weggelaten kon worden. Een slimme redenering, vaak blijft het toch liggen en typerend voor de sfeer. Helaas voor jullie kan ik dus nu niet vertellen hoe de sla is. Jammer.

De spareribs
Om met de conclusie te beginnen: ze zijn lekker!

We konden niet de marinade kiezen, ook de saus niet. De spareribs gaan allemaal in een niet overheersende zoete marinade en je krijgt er knoflooksaus bij. Dit wordt geserveerd met grote bak Belgische ‘fritten’ met mayo en het bakje met citroenwater ontbrak ook niet. Het is simpel, maar wat ze doen, doen ze goed.
Loeiheet als de ribs opgediend worden, vallen ze bijna van het bot. Het vlees kan je zo van het bot happen. Ze zijn zeer mals, maar het is geen soep.

Ze serveren grote ribben met veel vlees en bij de eerste portie liggen er twee van op het bord en wanneer ze op zijn komt er iemand langs om te vragen of je nog meer wilt en zo ja, hoeveel. Prima service dus.
We hadden alle 4 nog trek, dus na 5 a 10 minuten stond er weer een bord ‘grappenmakers’ op tafel. De tweede ronde was net zo goed bereid als de eerste; wat pluspunten oplevert. Het wil nog wel eens voorkomen dat die snel afgeraffeld worden, maar dat was hier zeker niet het geval.

Al met al dus zeer prima gegeten, met goeie service. Of dit de lekkerste zijn van de wereld betwijfelen we, maar voor mensen in Leiden en omstreken is het een aanrader.

We waren daarna wel snel weg, want de ambiance van het restaurant nodigt niet uit om nog langer te blijven.

Cijfers
Malsheid: 8
Smaak: 8.5
Marinade: 8
Bijgerechten: 6
Ambiance: 5.5
Prijs/kwaliteitverhouding: 7

Eterij & drinkerij Eigenwijs
Hoge Rijndijk 32
2313KJ
Leiden
071-5125160
http://eterijendrinkerijeigenwijs.hyves.net/

234 thoughts on “Eigenwijs – Leiden

 1. Jorg on

  Ook ooit weleens gegeten! Eigenwijs is wel een leuke tent ja. Felle verlichting was me niet zo opgevallen. De spareribs zijn wel lekker though.

  Waar ga je de volgende keer testen, Theo?

 2. Michel on

  Klinkt toch wel interessant voor deze spare ribs liefhebber, voor als ik niet de auto wil pakken. Woon zelf in Leiden.

  Ga vooral door met testen! Een paar tips die jullie zeker niet mogen vergeten: De Gelaarsde Kat in Alphen a/d Rijn. De beste in de regio qua spare ribs denk ik (onbeperkt 15,50). Een aardig tweede in ‘t Farregat in Aalsmeer.. erg gezellig daar.

 3. Theo Westgeest on

  Michel,
  Er staat eerst nog een ander restaurant op de kalender, maar de Gelaarsde Kat in Alphen komt zeker weten nog aan de beurt.

 4. Jos on

  Met z’n vijven gegeten, maar ieder van ons had wel iets aan te merken. Vis had meer jasje dan body!
  Maar vooral de bediening was erg grof! Hadden ze het te druk of had ze een chagerijnige bui?
  Ons zien ze hier niet weer!

 5. peter on

  geem aanrader, geen leuke bediening en het eten is geen aandacht aan besteed, klachten over het eten worden arrogant terzijde geschoven. niet heen gaan zonde van je geld, keuken is echt niet oke

 6. Sjaak van gelder on

  Jammer had er meer van verwacht;
  eigenlijk viel alles wel erg tegen.
  voorafje erg flauw.
  hoofd spare ribs te veel marinade

 7. monique on

  zeker zonde van je geld!!!

 8. Theo Westgeest on

  Men zou bijna denken dat ze van kok zijn veranderd.
  Wellicht tijd voor een re-review.

 9. Ger on

  @Theo

  Goed plan! Ik ben benieuwd!:)

 10. Denise on

  Dit restaurant is alleen een aanrader als je hele goede spare-ribs wilt eten, zonder verdere poespas.
  De rest van de kaart is niet de moeite waard, die kunnen ze beter weg doen en zichzelf tot spare-rib restaurant bombarderen :p

 11. Suzy on

  Goede, gare spareribs (niet te veel marinade en de eerste rib smaakt even goed als de derde rib), prima friet (een tafel met 4 personen krijgt wel aanmerkelijk meer friet dan een tafel met 2 personen) en lekkere, gevarieerde salade. We troffen zeer vriendelijk personeel.
  Leuke ambiance; wel een tikkie donker.
  Ga er niet heen als je het niet op prijs stelt wanneer er tijdens de maaltijd – op verzoek van een jarige klant – door personeel en enkele klanten lang-zal-ze-leven wordt gezongen.

  De zalmmoot met preisaus was volgens een tafelgenoot een aanrader.