Havana – Utrecht

Havana UtrechtEen troosteloze, regenachtige doordeweekse dag doet een mens verlangen naar warmer oorden. Café restaurant Havana in Utrecht biedt in zo’n geval uitkomst. Spaans-Cubaanse taferelen, in een tent die op een steenworp afstand van de oer-Hollandse Oude Gracht gelegen is. Wie wil dat nu niet?

Het antwoord op die vraag luidt: vrijwel niemand. Dit etablissement is enorm populair onder verliefde thirty-somethings en studentes. En misschien ook wel terecht, want je kunt hier heerlijke tapas aan elkaar voeren zonder dat je iemand onnodig stoort. Aan ruimte is namelijk geen gebrek. Aan licht misschien wel – het lijkt erop dat alleen kaarsen daadwerkelijk branden. Maar misschien heeft dat ook wel weer zijn voordelen. Op date bijvoorbeeld: een lelijk hoofd lijkt in het donker niet zo lelijk meer. Toch opeens een stuk prettiger praten.

Door de speakers schalt constant gezellige salsamuziek en op de muren staan diverse verwijzingen naar het goede Cubaanse leven. Van die ijzeren borden met daarop reclame voor sigaren en drank dus. De kaart is niet bovenmatig bijzonder of divers, maar alle gerechten hebben wel een Spaanse naam. Rib-eye wordt Pasapolo en in knoflook gebakken gamba’s zijn ‘Gamba’s al ajilito’. Waarvan akte.

Onze ‘Costillias a la Che’ – spareribs – zijn op speciaal Caribische wijze gemarineerd. Hoe dat dan precies anders is dan bij een gemiddelde Hollandse ribtent is onduidelijk, want de marinade is ‘gewoon’ zoet en pittig. Maar daarom niet minder goed, want jongens – het is echt genieten. Deze spareribs zijn van een bijzonder goede kwaliteit. Smaakvol, weinig vet en toch behoorlijk mals. De ideale combinatie dus. Ook over de hoeveelheid valt er weinig te klagen: de drie grote stroken ribs zijn ruim voldoende voor een volle maag.

Een tapasbakje met fruit, verse, gekruide frites en een rijke salade maken het geheel af. De bijgeleverde knoflook- en aiolisaus zorgen voor wat extra smaak. Een complete maaltijd dus.

En daarom is de prijs ook prima te behapstukken. Normaliter is 16,80 euro voor een portie ribs een behoorlijk bedrag, maar Havana levert kwalitatief hoogwaardige spareribs en dan mag je best wat meer betalen.

Havana staat misschien meer bekend als danscafe – ’s avonds laat gaan de stoelen en tafels aan de kant – maar dat is eigenlijk onterecht. Je kunt hier goed eten. De gemiddelde spareribsliefhebber zal hier aan zijn trekken komen. Daar hoef je geen thirtysomething of studente voor te zijn.

Cijfers
Malsheid: 8

Smaak: 8,5
Marinade: 9

Bijgerechten: 8

Ambiance: 8
Prijs/kwaliteitverhouding: 7,5

Totaal: 8,2

Havana havana2

 

 

 

 

HAVANA Utrecht
Oudkerkhof 29
3512 GJ Utrecht
 030 2315040

Wat vind u van Havana? Geef sterren aan dit restaurant!
 

Comments are closed.