HerTest: De Ommekeer – Utrecht

UPDATE – Tot onze grote teleurstelling bestaat De Ommekeer niet meer. De toko van John en Erik is failliet. Een gemis. Wat rest is de recensie.

De Ommekeer UtrechtAl meer dan twee jaar is restaurant De Ommekeer uit Utrecht de nummer 1 in onze ranglijst. Uitbaters John en Erik maken er een sport van om het hun gasten zo comfortabel mogelijk te maken. De spareribs worden met zo veel liefde bereid dat het bijna niet anders kan dan dat ze goed smaken. Maar dat liefde lang niet altijd over rozen gaat, bleek afgelopen week maar weer eens.

SpareribsTest.nl heeft waardering hoog in het vaandel staan. Als blijkt dat de spareribs ergens goed zijn, dan belonen wij dat rijkelijk. In het geval van De Ommekeer heeft het ze zeker geen windeieren gelegd. Sinds hun eervolle vermelding zit het restaurant voller dan ooit. Zelfs RTV Utrecht kwam een keer een spareribje proeven.

Maar hoge bergen, diepe dalen. Het succes is dit etablissement naar het hoofd gestegen. Het avondje Ommekeer, is het avondje Ommekeer niet meer. Hun zo bijzondere toewijding lijkt te zijn verdwenen. Wat er voor terug gekomen is, is een soort lopende band-werk. Een nieuwe ober – die verdacht veel lijkt op Erik, maar dan met een buik – schreeuwt vanuit het zitgedeelte naar de keuken dat er nog een nieuw portie ‘deze kant op moet’.

En die portie smaakte niet eens zo heel goed, zo merkten wij tijdens onze HerTest. De spareribs hadden iets te lang op de grill gelegen en het vlees was daardoor enigszins zwartgeblakerd. De marinade was wel weer top. Net als de bijgerechten trouwens, maar daar eet je geen spareribs voor. We moesten zelf speciaal om sausjes vragen. De arme Erik look-a-like kon de drukte gewoon niet aan. En passant vergat hij ook nog eens ons een bakje met water en citroen te geven.

Wel kregen we keurig ongevraagd een nieuw bordje met spareribs. En dat tot tweemaal toe. Maar de laatste keer – ja, wij van SpareribsTest zijn hongerig – duurde het wel erg lang, waardoor wij de rekening maar vroegen in plaats van te genieten van nog wat heerlijk ribvlees. Op het bonnetje stond een fors bedrag. Kostte de spareribs bij De Ommekeer in een ver verleden nog 9,75 euro, moet je nu 12,75 neertellen. Ook niet mals.

Teleurgesteld betaalden we de rekening, niet wetend wat we met deze tegenvaller aanmoesten. Daarom hebben we besloten dit maar als een incident te zien, ook al hebben we van diverse commenters gehoord dat De Ommekeer wel vaker de mist in gaat. Laat dit dan een les voor ze zijn. Oprecht hoopt de redactie van SpareribsTest dat er iets verandert bij De Ommekeer. Deze tent is te leuk en te gezellig om te negeren.

Punten 1st test
Malsheid: 8
Smaak: 9
Marinade: 9
Bijgerechten: 7.5
Ambiance: 8.5
Prijs/kwaliteitverhouding: 9

Totaal: 8.5

Punten 2de test
Malsheid: 8
Smaak: 6.5
Marinade: 8
Bijgerechten: 7.5
Ambiance: 5.5 (mede door de bediening)
Prijs/kwaliteitverhouding: 7

Totaal: 7.1

Gemiddeld: 7.8

Restaurant De Ommekeer Utrecht Spareribs van De Ommekeer
Restaurant De Ommekeer
Voorstraat 14
3512 AN Utrecht
Tel.: 030 24000 90
www.ommekeer.info

 

Meer restaurants en snackbars in Utrecht

Niet met de recensent eens: geef zelf sterren aan restaurant De Ommekeer!

10 thoughts on “HerTest: De Ommekeer – Utrecht

 1. Even een reactie op de geschreven recensie zonder afbreuk te doen aan de objectiviteit van de recensent.
  De marinade is nog exact hetzelfde als toen we 4 jaar geleden begonnen. Toch een lager cijfer.
  De prijs voor onbeperkt spare ribs is niet € 13,75….maar € 12,75….bij de 2de test was deze al € 12,50 We zijn dus een kwartje gestegen in een jaar tijd. Het vergelijk naar € 9,75 is dus niet geheel fair.

  De tweede portie spare zouden enigszins zijn zwartgeblakerd van de grill. Dit is onmogelijk de Grill is namelijk in reparatie en de spare kwamen uit de oven…!!

  Voor wat betreft de bediening….ach het was onze chef-kok die de honneurs waarnam van een bedienend lid wegens omstandigheden. Een ander type dan onze gasten normaal van ons gewend zijn. Weer eens wat anders. Je kan er tegen of niet.

  Dat het succes de Ommekeer naar het hoofd is gestegen is absoluut NIET waar. We werken nog steeds keihard met een klein team voor onze gasten. Dat wij het drukker hebben gekregen door spare ribstest .nl is al helemaal niet waar….vraag me af wie het naar het hoofd is gestegen?…

  We zijn wel blij met de conclusie dat smaak, malsheid en bijgerechten nog steeds goed gewaardeerd worden.

  De recensent zou in alle eerlijkheid de prijs kwaliteitverhouding nog eens moeten heroverwegen daar de negen van toen gebaseerd was op een prijs van € 12,50 en heden op € 12,75.

  Het cijfer voor smaak?…..niet iedere recensent is hetzelfde en over smaak valt nog altijd te twisten.

  Conclusie van de Ommekeer is dat we het aanmoedigen om ge-hertest te worden. Alleen maar goed!…echter wij verwachten dan wel eerlijke en waarheidsgetrouwe informatie te lezen..deze recensie is verre van….en DAT is geen goede reclame voor spareribstest.nl.

  John en Erik
  Eigenaren de Ommekeer

 2. SpareribsTest on

  @John en Erik

  Er zijn een aantal dingen waar SpareribsTest.nl al jaren op let.
  Eerst de marinade: inderdaad een lager cijfer, maar dat had te maken met het feit dat er minder marinade op de spareribs was aangebracht dan de vorige. Dit is overigens – hoewel wat onscherp – te zien op de foto. Wellicht had de recensent dat in het stuk wat beter moeten toelichten. Desalniettemin krijg je dan inderdaad een lager cijfer. De smaak van de marinade is overigens heerlijk.

  Over de prijs. Ja, dat is een discussie. 13.75 hebben we al aangepast – de recensent beweerde zojuist – over de telefoon – dat het een typefout was. Kan gebeuren, waarvoor onze excuses. Maar de eerste recensie was gebaseerd om de 9,75 euro. Dat was exact de reden waarom wij er toen hebben gegeten. Het resultaat was prachtig en daarom was ook 12,50 nog voldoende om het cijfer te behouden.
  Prijs/kwaliteitverhouding is echter niet alleen ‘hoeveel iets kost’. Een avondje dineren moet een beleving zijn.
  Eten kan nog zo lekker en goedkoop zijn (of heel duur en chique, for that matter), als het er niet gezellig is, is er weinig aan. Dat zullen jullie ongetwijfeld ook begrijpen. Juist daarom scoorde jullie de vorige keer immers zo goed. Deze keer was het gewoon stukken minder. De recensent had vrienden uit Groningen uitgenodigd en die waren ronduit teleurgesteld. Al is het maar omdat jullie inmiddels een flinke naam hebben opgebouwd als het gaat om ambiance, vriendelijkheid en bovenal de kwaliteit van jullie spareribs.

  De opmerking dat het eventueel drukker is geworden door SpareribsTest.nl moet je natuurlijk met een korreltje zout nemen. Feit is wel dat het – naar onze mening – een stuk drukker is in jullie etablissement dan vroeger. En dat is niet gebaseerd op 2 drukke avonden, maar op meerdere ervaringen. En volgens mij is dat alleen maar goed, mits je de drukte aankan. En in alle eerlijkheid: dat leek niet echt het geval.

  Dan even over het eten: ze waren wel degelijk zwartgeblakerd. Ook in een oven kan iets aanbranden. Overigens geven jullie nu zelf toe dat de spareribs anders gemaakt zijn dan normaal (een oven is immers geen grill). Op zich eerlijk, maar misschien dat de smaak van deze ovenribs gewoon net even iets minder is dan die van de grillribs.

  Goed, zie deze recensie vooral als een motivatie. Ongetwijfeld zullen we binnenkort weer eens langskomen en verbaas ons dan in positieve zin.

 3. De vriend uit Groningen on

  Beste John en Erik,

  Met lichte verontwaardiging lees ik jullie reactie op deze recensie. Ik snap dat je niet blij bent als een recensie een slordigheid bevat zoals het verkeerd vermelden van de prijs, maar het is natuurlijk geen hoofdpunt. Slordig is, denk ik, een woord dat de lading dekt.

  Wat mij opvalt, is dat Spareribstest in jullie ogen nu ineens een simpele, onjuiste site lijkt te zijn. Grappig om te merken dat wanneer jullie goed uit de bus komen, de naam van de site zowel op de bon, als in de menukaart wordt vermeld. Nu blijkt er ineens de eerlijkheid van de recensent in twijfel te worden getrokken…Vreemd.

  Ook vreemd is dat er over het eerste cijfer van smaak de vorige keer positief belangrijk was. Zie hier de reactie van één van jullie na de eerste test:

  Erik Says:
  September 27th, 2007 at 3:07 am
  ‘Smaak en marinade een 9… Dank je Oscar, alle eer gaat naar jou…’

  Nu is het cijfer minder en is het blijkbaar subjectief. ( Al ben ik wel met jullie eens dat over smaak niet valt te twisten.)

  Dan even over de bediening. Ik waardeer het enorm dat je achter je mensen blijft staan en dat moet ook altijd zo zijn, maar het was op de testdag gewoon heel matig. Het cijfer 5.5 is nog aan de hoge kant als je het mij vraagt, terwijl de klantvriendelijkheid en service juist een pluspunt van jullie is.

  Het feit dat er geen bakje water stond, hield in dat we de hele avond verder met smerige handen hebben gelopen. Niet helemaal de bedoeling lijkt me. Dat we naar de sausjes moeten vragen, is geen probleem. Kan gebeuren, maar als je dan wordt afgebekt, omdat de beste man blijkbaar de drukte niet aankan, vind ik dat op z’n zachtst gezegd onbeschoft. Dat het wat langer duurt, hoeft geen probleem te zijn, maar is dat natuurlijk wel wanneer je als klant onjuist wordt behandeld. Ik had het cijfer 2 of 3 dan ook beter gevonden.

  Maar zoals Spareribstest al zei, moet dit een motivatie zijn om juist weer dat oude niveau te bereiken. Ik heb nu een aantal keer in jullie restaurant mogen eten en dat voelde tot aan de laatste keer ook echt als mogen. Heerlijk, goed verzorgd en vriendelijke benadering.

  Wat me wel opviel, is dat het na de test van Spareribstest op dinsdagen drukker was dan voor de test. Hoewel het succes van De Ommekeer uiteraard helemaal aan jullie is toe te schrijven vanwege de uitstekende kwaliteit, kan het best dat de positieve test daar mede aan heeft bijgedragen. Waarom waren jullie anders zo blij met de resultaten van vorige keer en zette je het groots op de menukaart?

  Graag kom ik binnenkort weer een vorkje bij jullie prikken, want dat jullie over het algemeen kwaliteit leveren, staat voor mij buiten kijf, maar van kritiek is nog nooit iemand minder van geworden.

 4. Jacco on

  Begint hier al net zo’n afzeiksite te worden als Iens..

  Beetje jammer jongens.

 5. Gisteren 17.50 afgerekend voor een portie, daarmee is de Ommekeer gelijk het restaurant waar ik spare ribs heb mogen eten in Utrecht. Persoonlijk vond ik de spare ribs mals, maar erg zout waardoor de structuur van het vlees voor mij geen rol meer speelde. Tevens wil ik eraan toevoegen dat de attitude van het personeel gisteravond (02-07-2010) slecht te noemen is.

 6. Peter on

  Dit viel erg tegen, zeker niet de beste van Utrecht. Matige bediening (redelijk snel, maar onvriendelijk), duur en matige spare ribs.
  @Sonny, volgende keer Broadway?

 7. Dennis on

  Na recensies gelezen te hebben die lovend spraken over het restaurant de Ommekeer, ben ik vol goede hier gaan eten.

  Bij binnenkomst vroeg ik naar het spare ribs menu waarop ik vreemd werd aangekeken, een kortaf antwoord kreeg en naar mijn plaats werd verwezen.

  Na het nuttigen van mijn eerste biertje kwamen de spareribs aan. Op mijn bord aanwezig waren een aardappel salade, gebakken vlaamse frieten en 1 spare rib.

  Verder had ik een klein beetje frietsaus dat ongeveer voldoende was voor het dippen van 2 frietjes.

  De eerste hap van de zo geprezen spare rib was dermate teleurstellend. Het smaakte werkelijk nergens na en getuigde van weinig passie voor dit normaal zo heerlijk stukje vlees.

  Omdat ik toch mijn maag gevuld moest krijgen bestelde ik een tweede portie, waarop ik als antwoord kreeg dat ze die al had besteld omdat ik niets voor niets onbeperkt zit te eten. Het enige assertieve moment van de serveerster, maar helaas bedenk en bepaal ik liever zelf of ik een tweede portie wil.

  De bediening liep er onprofessioneel bij en had een negatieve uitstraling wat niet ten goede kwam van de sfeer binnen het restaurant.

  Na mijn tweede rib die overigens heel erg zout was, had ik het wel gezien en vroeg ik om de rekening. Die zou moeten meevallen maar helaas, ik ben uiteraard door mijn eigen schuld, niet op de hoogte van de dagprijs? en betaal maar liefst 17,50 (op de kaart voor 14,95) voor die zoute vleeshomp die ik met moeite naar binnen heb zitten werken.

  Al met al een hele slechte ervaring en ik raad iedere spare rib liefhebber om hier niet te gaan eten.

 8. Elric on

  Ten tijde van deze review tekende zich de dramatische “Ommekeer” van dit restaurant zich al af. De bovenstaande reviewervaring is echter nog om jaloers op te worden na hier maandag zelf gegeten te hebben.

  – Eerste portie zat te weinig smaak, tweede was helaas te zout.
  – Personeel was onvriendelijk.
  – Prijzen onduidelijk, aan het einde van je maaltijd mag je ineens de dagprijs afrekenen in plaats van de prijs op de kaart. Deze prijs is met 17,50 ook nog eens schandalig hoog. Personeel was zeer verbaast dat we niet naar de dagprijs gevraagd hadden…
  – Geen sausjes bij de ribs.
  – Voor de friet genoeg mayo om 10 frietjes te voorzien van een sausje. We moesten dit royale schaaltje helaas wel met zijn vieren delen.

  Behoed jezelf en sla deze tent over.

 9. jelle (holland) on

  Ben hier 1 jaar terug voor het eerst geweest en had toen geweldige spareribs voor maar 12.50! Vlees was zo mals, het gleed gewoon van het bot af 🙂 Nu ben ik er recent nog eens geweest en dat was meteen de laatste keer!!!!!

  Onbeperkt spareribs: prijs verhoogd van 12.50 naar 17.50 en tevens niet meer op de dinsdag en woensdag verkrijgbaar. Daarnaast was het smaakloos, te zout en niet meer zo mals.

  @ Redactie spareribstest: haal dit restaurant uit de toppers….

 10. Belg on

  Op zoek naar spareribs in in Nederland kom ik deze recesies tegen.
  Allereerst wil ik tegen de Nederlanders zeggen goed zo de open geest kennen we te weinig in België.
  Maar aan de andere kant lees ik bij geen enkele opmerking dat ook de kwaliteit van het vlees ook bepaald
  hoe de klaargemaakte spareribs in dit geval zullen zijn.
  En hier kan de kok weinig aan doen.
  Maar het bepaald wel de smaak mee.

  Dit wou ik gewoon toch eventjes kwijt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *