New Garden – Utrecht

bezorgtestthumb.jpgAl eerder schreven wij over spareribs van de Chinees. Dat was een beetje een gevalletje: ‘Schoenmaker blijf bij je leest’. Chinees restaurant New Garden in Utrecht doet het echter heel wat beter.

De Nederlandse Chinees is eigenlijk geen echte Chinees. Van gerechten als Foe Jong Hai en Babi Pangang hebben die namelijk geen kaas gegeten. Of ei en vlees in dit geval. Maar goed, slechte woordgrappen daargelaten: de doodnormale bamiverkoper in Holland heeft gewoon een bijeengeraapt setje Aziatisch voer en noemt dat ‘Chinees.’. Waarom? Het zal ongetwijfeld marketingtechnische redenen hebben.

Enfin, de Kantonese keuken is de echte Chinese keuken en deze is gevarieerder, beter van smaak, maar wel een stukje vetter. Ondanks het feit dat ik iedere ochtend na een uitgebreid Kantonees diner de avond ervoor mijn puisten op een weinig charmante manier moet uitspuiten voor mijn spiegel, vind ik het een verrijking voor mijn culinaire opvoeding.

Ik verkeerde in augustus van vorig jaar een maand lang in Beijing. Daar heb ik me voor (te) weinig geld tegoed gedaan aan alles wat ook maar een beetje eetbaar is. Pekingeend, kikkerbillen – ja zelfs een stukje schildpad heb ik met behulp van heuse stokjes geconsumeerd. En ik moet zeggen: dat smaakte helemaal niet verkeerd. Het was kip, maar dan wat meer ‘rubber-esk’. Het was een mooie tijd.

En soms mis ik die periode. Daarom maak ik bij elk Aziatisch gerecht steevast gebruik van stokjes, zeg ik ‘Ni-Hao’ tegen iedereen die het (niet) wil horen en bestel ik mijn voer bij New Garden. Dit kleine etablissement, gelegen aan de Jan van Scorelstraat, staat bij kakkineus Utrecht bekend als een van de betere afhaalgelegenheden in de Domstad. En da’s niet geheel onterecht.

De gemarineerde Pekingeend is om je vingers bij af te likken, terwijl de zoetzuur gemarineerde garnalen rechtstreeks uit Azië lijken te zijn gekomen. En zoals bij alle Chinese restaurants krijg je hoeveelheden waar je van schrikt. Allemaal ‘dikke prima’ dus.

Ik was dus ook zeer gespannen toen ik de spareribs van New Garden onder mijn neus kreeg. Er is daar zoveel lekkers, dan moet dit toch ook smaken? Het antwoord luidt: ja. Hoewel de spareribs enorm vet zijn – de kok mag met zijn samoerai-zwaard best wat beter de vetrandjes wegsnijden – zijn deze goed van smaak. De zoete marinade had wat meer aanwezig mogen en misschien wel moeten zijn, want deze is subliem. Een beetje vel-over-bot is het wel, maar dat is zeker geen reden om deze spareribs niet te eten. Doe dat dan wel thuis, want de inrichting van deze Aziaat is verder weinig bijzonder, om vooral niet te zeggen doodsaai.

Voor de prijs hoef je het de ribs ook niet te laten. Een zogenoemd familiemenu gaat voor 20,50 euro over de toonbank en dan heb je de keuze uit drie gerechten en twee soorten – hoe noem je zoiets? – rijst of bami. En dan zitten er ook nog 8 miniloempia’s en 4 sateetjes bij. Weest dus gerust: hier kun je 4 dagen van eten. Zo niet 5.

Mocht je dus weinig moeite hebben met een pokdalige huid, bestel dan gerust je portie ribs bij New Garden. Je zult er geen spijt van krijgen.

Cijfers
Malsheid: 7
Smaak: 8
Marinade: 8
Bijgerechten: 8

Ambiance: 6
Prijs/Kwaliteitverhouding: 8

Totaalcijfer: 7.5


newgardennewgarden3  newgarden2

 

 

 

 

New Garden
Jan van Scorelstraat 161
3583 CN Utrecht

030 – 251 26 02
info[a]utrechtnewgarden.nl

www.utrechtnewgarden.nl

Meer restaurants en snackbars in Utrecht

Wat vind jij van New Garden? Laat het weten en geef sterren!


Comments are closed.