Broadway American Steakhouse – Utrecht

Broadway American SteakhouseAls je met een collega-ribtester in een restaurant zit te eten, is er altijd de discussie wie de recensie mag/moet schrijven.  Collega C. was oorspronkelijk aan de beurt. Naderhand sprak hij echter de veelzeggende woorden: “G.,  je bent zo passioneel over Broadway, dat ik jou de eer gun om over deze tent te schrijven.”  Waarom? Ik vond het een regelrecht drama. Ik wil de termen ‘hel’ en ‘vagevuur’ niet noemen, maar het komt in de buurt.

Al meer dan zeventien jaar wordt ‘Restaurant Broadway American Steakhouse’ (een mond vol) door Jan en alleman geroemd om haar heerlijke stukken vlees. En dan ook nog eens gelegen aan de Oudegracht. Dat lijkt een gouden combinatie, maar niets is minder waar: ik werd bijna depressief van de troosteloze aanblik die R.B.A.S. (voor het gemak kort ik het maar even af) biedt.

In een lelijk verlicht gewelf worden wij bediend door mooie edoch gestresste serveersters die met onvolprezen glimlach ons van alle gemakken proberen te voorzien.  Alleen, die poging mislukt jammerlijk. Doorgaans is snelle service een must, maar hier wordt het –hoe typisch Amerikaans– overdreven. Nadat we onze zoete Baby Ribs (€14,50 per portie) hadden besteld, ging C. even een plasje plegen. Bij terugkomst stond zijn bord voedsel al voor zijn neus.

Dat voedsel zag er overigens best te pruimen uit. Veel stukken ribs, verse Franse frites en drie blaadjes sla. Verder viel een hip gesneden komkommer mij op, maar daar win je geen Spareribs-oorlog mee. Ik schreeuwde (note: het was zo druk dat een normale tone of voice bijna niet mogelijk was) dat ik het er smaakvol vond uitzien en wenste C. een oprecht ‘eet smakelijk’.

De zoete ribs waren mals en niet te vet. De marinade was alleen erg overdone. De teriyaki-achtige smaak kwam me na drie stroken de strot uit. Als de chef de volgende keer de –overigens verder prima smakende– ribs wat minder lang door de saus roert, is het SpareribsTest.nl-approved.

De rest kwam er echter bekaaider van af. De sla was te konijnerig en de frites wel erg fastfood-esk. De ambiance was ook om te huilen. Lelijke houten tafels en stoelen, die hutje mutje op elkaar stonden. Op de muren diverse schilderingen die ons het gevoel moesten geven in een echt Amerikaans restaurant te zitten. Ik denk niet dat Bush en de zijnen zich hiermee willen identificeren, maar goed.

Conclusie: Aan de muur hing een kek bordje met daarop de tekst ‘Elvis Presley road’. Ik zou The King niet durven uitnodigen in Broadway.

Cijfers
Smaak: 7
Marinade: 6
Malsheid: 7
Ambiance: 3
Bijgerechten: 6
Prijs/Kwaliteitverhouding: 4

Gemiddeld: 5,5

ribs broadway

Broadway American Steakhouse
Oudegracht aan de Werf 139
3511 AL Utrecht
030 2312643
http://www.broadwayamericansteakhouse.nl

Comments are closed.