Stairway to Heaven – Utrecht

stairway_ribs1In 1971 zag het vierde album van de Engelse rockband Led Zeppelin het levenslicht. Het album is een van de best verkochte platen ooit (23 miljoen exemplaren alleen al in Amerika) en een van de nummers, ‘Stairway to heaven’, is het meest aangevraagde en meest gedraaide liedje op de Amerikaanse radio. Blijkbaar heeft het nummer ook indruk gemaakt op onze eigen Utrechtse multitasker Henk Westbroek, aangezien de kroeg waar hij mede-eigenaar van is naar dit beroemde nummer is vernoemd.

De Stairway to heaven is een eetcafé, gelegen in het centrum van Utrecht aan de Mariaplaats. Je kan er eten, maar ook gewoon kroegtijgeren en ’s avonds ook dansen op voornamelijk rockmuziek. De tent is mooi ingericht met veel foto’s van rockhelden en gouden platen aan de muur. In de hoek waar ik zit wordt uw ribtester omringd door Jezus beeldjes, engeltjes en foto’s van mijn held Jim Morrison. Ik bevind me dus in goed gezelschap. Ook het personeel is vriendelijk maar helaas niet al te snel, en ik bevind me in een grote groep wat het geheel alleen maar trager maakt.

Anderhalf uur na binnenkomst worden dan eindelijk de gerechten opgediend. Een aantal van mijn tafelgenoten klaagt dat hun eten al lauw is. Ikzelf wordt verrast door een flinke portie ribs. Over de hoeveelheid heb ik niet te klagen, over de smaak helaas wel. Vooral het eerste stuk is taai en weinig smaakvol, ik zou er bijna het predikaat rubberribs aan hangen. Maar een echte ribtester gaat tot op het bot en eet netjes zijn bordje leeg. Gelukkig maar in dit geval want het tweede stuk rib is een stuk malser. De spekkige smaak bevalt me een stuk beter dan wat ik kort daarvoor naar binnen heb gewerkt.

Toch kan ik niet echt enthousiast worden van de mij voorgeschotelde spareribs. Positief te noemen zijn de drie verschillende sausjes, de lekkere frietjes en de garnering. Maar ik mis de malsheid en marinade, het vlees komt niet echt los van het bot en de smaak ik ook weinig authentiek. Een fenomeen wat je helaas wel vaker tegenkomt in eetcafés waarbij het eten niet tot de core business behoort, is dat het eten wel gaar gemaakt wordt, maar niet echt op smaak gebracht wordt. Ik mis de finishing touch van een toegewijde kok die met liefde voor het vak zijn spareribs bereidt.

Conclusie: Eigenlijk heeft het dineren bij de Stairway me vooral gemengde gevoelens opgeleverd. Het personeel was vriendelijk maar niet al te vlot. Het is een mooie, gezellige tent maar het eten is niet je van het, en met 15 euro voor een portie spareribs ook nog eens redelijk aan de prijs. Het zijn vooral de ambiance en de bijgerechten die de Stairway redden van een onvoldoende. Voor echte fijnproevers (en daar reken ik het spareribstest.nl publiek toe) geen aanrader, voor ‘gezellige eters’ die minder hoge eisen aan het eten stellen is het een geschikte tent.

Cijfers:

Smaak: 6
Malsheid: 5
Marinade: 5
Bijgerechten: 7
Ambiance: 7.5
Prijs/kwaliteit: 5.5

Gemiddelde: 6.0
Stairway Ribs

Stairway to Heaven
Mariaplaats 11/12
3511 LJ Utrecht
Tel: 030 2322288
Fax: 030 2332899
www.stairway.nl

Comments are closed.