Het Wapen van Egmond – Egmond aan Zee

Wapen van EgmondIn een badplaats waar gerechten als gebraden slibtong, gebakken mosselen en Hollandse garnalen hoogtij vieren in de horeca is een ouderwets vleesgerecht als spareribs een exclusiviteit. Dat een door de plaatselijke bevolking zeer gerenommeerd etablissement dit gerecht op de kaart heeft staan, mag dan ook oprecht uniek worden genoemd. Een reden om de visboer eens over te slaan en een kijkje te nemen in Het Wapen Van Egmond.

In het kleine, maar in de zomer oh zo toeristische Egmond aan Zee ligt in een zijstraat van de boulevard een ietwat grotesk restaurant. Binnengekomen verrast het kleine, knusse interieur echter direct. De prominent aanwezige bar creëert een waar bruincafé gevoel. En dat blijkt later ook de bedoeling, want Het Wapen bestaat uit twee delen: een eet/drinkcafé en een luxe restaurant. Beiden overigens met een aparte kaart.
Aangezien mijn (luidruchtige) gezelschap wel van goed dineren houdt, zetelen wij ons in het luxueuze gedeelte, nabij een haardvuur, welke opvallend genoeg omringd is met diverse kerstballen. En dat terwijl het nieuwe jaar allang feestelijk is ingeluid.

Na eerst uitgebreid te zijn voorgelicht door de vriendelijke serveerster (note: het was bewonderenswaardig hoe vaak ze aan onze oude, dove tafelgenote probeerde uit te leggen dat de slibtong gefileerd werd) besloten we onze keuze te maken: spareribs van 13 euro (en voor de oude tafelgenote dus uiteindelijk slibtong). De bereidingstijd was aan de flinke kant, dus hopen we op een mandje stokbrood of iets dergelijks, maar het mocht niet baten. Jammer, maar helaas. Het gaf ons tijd te filosoferen over de dingen des levens. Alleen, na dertig minuten discussiëren over het al dan niet ‘echt’ zijnde haardvuur heb je het wel gehad.  Goed, na iets meer dan een half uur was het hoogtepunt daar: de spareribs werden geserveerd! Toen alles opgediend werd, gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen dat ik direct had willen schransen zoals ik op een reguliere zondagavond in de zomer bij een barbecue zou doen. Met andere woorden: ik had honger.

De ribs zagen er op het eerste gezicht meer dan goed uit. De in totaal drie stroken roken behoorlijk vers en smaakvol. Ook de bijgerechten verdienen een pluim: naast de nodige frietjes en rauwkost lag tevens een bolletje huzarensalade. Ook een stukje ananas ontbrak niet. Het geheel oogde vrij culinair: een prestatie, want doorgaans ziet een bordje Bourgondisch ribvlees er maar ‘goedkoop’ uit.
Puur ribtechnisch bekeken is het jammer dat tijdens het grillen de ribs door de marinade zijn gehaald en er dus geen marinade op je bord zit. Gelukkig werden er nog wel diverse sausjes voorgeschoteld. De smaak van het vlees was smeuïg, smaakvol,  maar erg vet. Dat laatste is jammer, want Het Wapen heeft voor de rest een dikke voldoende gehaald. Wanneer de chefkok de vetrandjes wat beter afsnijdt, zouden uitbaters Pieter-Bas en Reindert-Jan Antoons  welhaast een plaats bij de Ribtoppers hebben verdiend. Volgende keer beter, wat SpareribsTest.nl betreft.

Conclusie: voor 13 euro zijn dit hele, hele goede spareribs. Alleen Sonja Bakkerend-Nederland zal minder blij zijn met het vlees.

Cijfers
Smaak 8
Marinade 7
Bijgerechten 8
Ambiance 7.5
Malsheid 7
Prijs/kwaliteitverhouding: 8

Totaal: 7.6

vuur het wapen van egmond ribs

Het Wapen van Egmond
Voorstraat 150-154
1931 AP Egmond aan Zee
072-5064835

www.hetwapenvanegmond.nl

154 thoughts on “Het Wapen van Egmond – Egmond aan Zee

  1. monique on

    Een van dit luidruchtige gezelschap heeft een sparerib geproefd, mals goed gekruid en prijswaardig

  2. Hans on

    Ik heb ze zelf ook geproefd, super.
    Heb gezien dat ze nu ook direct thuis geleverd kunnen worden aan particulieren. Kijk ook een strogoffdirecthome punt nl.