Taberna Caldopenas – Groningen

CaldopenasEen ongure herfstdag laat een mens verlangen naar warme oorden. Daarom was het niet gek dat wij ons oog lieten vallen op een tapasrestaurant in hartje Groningen, Taberna Caldopenas. Wij liepen de bont gekleurde trappen op en toen we de deuren openden, schalde de stem van de Belgisch-Spaanse Belle Perez ons al tegemoet. ‘Dit kan niet meer mis gaan,’ zei ik glunderend tegen mijn tafelgenoot. Tafeltjes met het welbekende Kitsch Kitchen-materiaal stonden her en der door het kleine etablissement verspreid. De koks waren duidelijk zichtbaar aan de zijkant geposteerd, wat altijd een goed teken is. Je weet nu tenminste zeker dat je lamsrack echt van lam en niet van hond gemaakt wordt, om maar iets te zeggen.

We kregen een tafeltje toegewezen naast een ouder echtpaar met hun dochters, of, zoals G plagde te zeggen, een lesbisch koppel. Niet veel later kregen we de kaart en bestelden we een drankje. Ik had nog nooit tapas gegeten en verbaasde me over de diversiteit van het menu. Onderaan de kaart stond dat vijf tapasgerechten gelijk staan aan een volwaardige maaltijd. Aangezien mijn tafelgenoot en ik laat die middag nog uitgebreid gelunched hadden, besloten we elk vier gerechtjes te bestellen.

We gingen voor gekruide spiesjes, gehaktballetjes, ‘stoere aardappels’, stukjes kipfilet, gamba’s in knoflook, ossenhaaspuntjes, een salade met parmaham en, hoe kan het ook anders, spareribs. Ongevraagd kregen we er ook nog chorizo bij, maar dat werd resoluut weer terug naar de keuken gestuurd, want als uw tester ergens van gruwelt, dan is het wel van deze roodglimmende vleessoort.

Het smaakte allemaal even goed, de spareribs voorop. Heerlijk zoet gemarineerd en met weinig bot. Mijn tafelgenoot vond ze iets te zwartgeblakerd, ik daarentegen houd van deze kankerverwekkende bereidingswijze. De rest van de gerechten aten we ook likkebaardend op. De ossenhaas en de kipfilet verdienen nog een speciale vermelding, want wat een streling voor de tong.

De Taberna, die zich schaamteloos bedient van de slogan ‘Best tapas in town’ doet wat ons betreft zijn naam eer aan, al moeten wij bekennen dat wij geen vergelijkingsmateriaal hebben. Dat het restaurant de hele avond stampvol zat, spreekt in ieder geval voor zich. Als zelfs een oude en degelijk uitziende man (‘G.: ‘Die vent ziet eruit alsof hij zijn hele leven niets anders dan boerenkool heeft gegeten’) kan genieten van tapas, dan zijn ze er in geslaagd om deze hippe Spaanse gerechtjes toegankelijk te bereiden, zonder in te boeten aan authenticiteit.

We rekenden met z’n tweeën ruim 37 euro af voor acht tapas en vier drankjes. Een meer dan redelijke prijs voor een meer dan redelijk maal!

Smaak: 8
Bijgerechten: n.v.t.
Ambiance: 8,5
Marinade: 9
Malsheid: 7,5
Prijs/kwaliteitverhouding: 7

Gemiddelde: 8
dsc00621.JPG dsc00622.JPG

Tapas Restaurant Taberna Caldopenas
Oosterstraat 11a
9711 NN Groningen
Tel: 050-3188147

121 thoughts on “Taberna Caldopenas – Groningen

 1. goh, nog nooit spareribs gegeten in een tapasbar. klinkt goed dus! toch maar eens vanuit hoogeveen naar groningen rijden om daar te eten!

 2. els on

  is wel wat veranderd , eten is slecht, vet, duur en te kleine porties. hebben een uur op ons eten moeten wachten!! bediening had kennelijk andere dingen te doen

 3. Johan en Annemieke on

  Misschien inmiddels weer veranderd dan?..

  We (m’n vriendin en ik) zijn er afgelopen zaterdag weer eens wezen eten, de laatste keer was al bijna weer een jaar geleden. Moet zeggen dat ze er niet op achteruit zijn gegaan! Het was behoorlijk druk maar desondanks was het reuze gezellig. Er hing een heerlijke zomers relaxte sfeer terwijl het buiten dik onder nul was.. of te wel even weg van de winter. We hadden een tafel bij het raam gereserveerd. De serveerster die ons ontving en ons bediende was zeer attent en vriendelijk.
  We hoefden niet erg lang te wachten. Na Binnenkomst was de serveerster binnen een paar minuten al bij ons met de menukaar. Na een drankje en een stokbroodje met die heerlijke ailoli verschenen de eerste tapas al binnen 20 minuten op tafel. De kok’s in de open keuken hadden het zichtbaar druk maar dat maakte hun niks minder vrolijk.

  Qua prijs was het vrij redelijk. We waren met z’n 2en nog geen 50 euro kwijt incl. drinken.
  We waren er net zo’n 10 minuten voor 18:00 en jawel.. van 17 tot 18:00 was happy our en dan zijn de meeste tapas 3 euro per stuk. dus daar konden we nog net een graantje van mee pikken.

  De spareribs waren nog beter dan de vorige keer. Heerlijk zoet en pittig gekruid, het vlees was goed gaar maar niet te gaar dat het zo van de botten af valt… Precies goed! De gehaktballetjes.. voor wie van heet houd. En wij houden daar wel van. De inktvis ringetjes vond ik iets minder maar dat komt omdat ik precies de zelfde bij de Jumbo koop
  De tonijn was ook super.. heerlijk net niet helemaal doorbakken daarna kregen we ossehaaspuntjes zo zacht dat ze bijna op je tong weg smelten.

  Kortom een zeer geslaagde avond die voor herhaling vatbaar is.. en een aanrader is voor wie er nog niet is geweest.