Café de Linde – Haarlem

Cafe De Linde HaarlemHet blijft altijd een discussie onder ribtesters wat nou handiger/lekkerder is: veel kleine stukken rib, of een zo groot mogelijke ‘strook’ met botten. Die laatste ziet er qua uiterlijk natuurlijk beestachtig uit: niets is mannelijker dan een halve meter lang stuk vlees weg te schransen. Toch zitten daar ook wel degelijk nadelen aan, zo ondervond SpareribsTest.nl in Haarlem, in het dartcafé De Linde.

Het aan de gezellige Botermarkt liggende Café De Linde doet in beginsel wat kaal aan. Houten tafeltjes, wat schilderijen, een (weinig originele) lange bar en dat is het dan wel.  Toch heeft de indeling wat. Misschien is het de serre die dankzij haar vele ramen een open sfeer heeft. Een soort van ‘kom gezellig een hapje eten’-sfeer hangt er. Niet dat er veel mensen op deze troosteloze dinsdagavond in het eetcafé zaten, maar dit terzijde.

Een vriendelijke, flink kletsende barman biedt mijn tafelgenoot en mij vrijwel direct een drankje aan. Niet veel later komt hij terug met twee biertjes en de vraag ‘of we ook wat wilden eten.’ Voor de vorm keken we even op de kaart (overall gezien erg goedkoop eten hier: macaroni voor 8 euro, kaasfondue 9.75, net als de kaasfondue), maar onbeperkt spareribs tegen een prijs van slechts €9.75 kunnen wij niet laten liggen.

Bij bestelling bestaat de mogelijkheid te kiezen uit drie smaken: zoet, pikant en pittig. Hoewel mijn tafelgenoot van Aziatische afkomst is, blijkt hij geen fan van scherp voedsel dus de zoete ribs zijn z’n keuze. Deze Hollandse kaaskop besluit hetzelfde te nemen. En dat blijkt in het geheel geen verkeerde keuze. Een gigantische strook ribs wordt ons toebedeeld, begeleid door wat Vlaamse frietjes, knoflooksaus en mayonaise. De sla, of liever het mais en de komkommers (note: een doorgesneden zure bom ontbrak ook niet), is wat magertjes.

De smaak van het ribvlees is goed. Weinig vet, veel vlees. De (vermoedelijk teriyaki)marinade is te proeven, maar niet meer dan dat. Een aandachtspuntje voor de kok, want het maakt dat de ribs enigszins aan de droge kant zijn. Desalniettemin meer dan een voldoende. Met veel moeite werken wij onze eerste stroken weg, waarbij moet worden gemeld dat de laatste ‘losse ribjes’ toch echt al koud waren.

Na deze prestatie, bood de barman (die ondertussen een verdwaalde alcoholist maar een drankje had gegeven ‘om maar van het gezeur af te zijn’) direct een nieuw portie aan.  Voor de afwisseling kozen wij voor pikant. Dat bleek een slechte keuze, want hoewel we wederom een grote reep met ribs ontvingen, konden we niet ontdekken waarom deze set nu speciaal de titel ‘pikant’ heeft gekregen.  Gebrek aan marinade, gebrek aan ‘pittigheid’. Goed, voor 9.75 euro, mag je natuurlijk ook niet teveel verwachten.

Conclusie: Het is jammer dat de pikante spareribs zo tegenvallen, want dit had een  zeer positieve recensie kunnen worden voor dit rustige eetcafe. SpareribsTest.nl hoopt dat de kok misschien moe was na het maken van de eerste (overheerlijke) zoete spareribs, want dan kunnen we het ‘foutje’ van de pikante versie door de vingers zien.

Punten
Malsheid: 7
Smaak: 8
Marinade: 5
Bijgerechten: 6
Prijs/kwaliteitverhouding: 8
Ambiance: 6,5

Totaal: 6.8

de linde linde binnen linde2.JPG

Café De Linde
Botermarkt 21
2011 XX Haarlem
Telefoon 023 – 5319688
http://www.cafedelinde.nl

Comments are closed.