Le Clochard – Utrecht

clochardDe doorgewinterde USC-student voelt zich over het algemeen verbonden met de rijke elite van de Nederlandse gemeenschap. Het clichématige feit dat de studenten echter geen geld hebben, moet vooral verborgen worden. Laat niemand weten dat je platzak bent. Restaurant Le Clochard is voor deze doelgroep daarom meer dan geschikt. In een dure, chique wijk in Utrecht je spareribs eten, en er toch weinig voor betalen.

In het altijd sfeervolle Park Lepelenburg ligt in een klein steegje Restaurant Le Clochard. Het is even zoeken, maar dan heb je ook wat (en TomToms zijn tegenwoordig meer regel dan uitzondering, dus we moeten niet zo klagen). Blij verrast waren we, toen we bij de deur werden opgewacht door een kale ober, die wel iets weg had van Herman den Blijker – maar dan dertig kilo lichter.

Na een welgemeend ‘welkom’ begeleidde de beste man ons naar binnen. In een donkere, intieme huiskamersfeer was ons gereserveerde tafeltje al klaargemaakt. Een begeleidend broodje met kruidenboter ontbrak niet. De opvallend kleine setting maakte dat het bij voorbaat al een gezellige avond zou gaan worden. De SpareribsTest.nl-programmeur (die tezamen met de persvoorlichter en de marketingmanager bij wijze van uitzondering maar eens mee ging ribtesten), merkte terecht op dat zelfs een leek als hij kon zien dat het punt voor de ambiance hoog zou liggen. Hij had gelijk.

Terwijl wij ons tegoed deden aan het brood met kruidenboter – als negatief puntje moet worden gemeld: waar moet je op snijden als je geen plankje hebt? – vroeg de vriendelijke ober of wij alvast een drankje wilden. Een volmondig ‘bier’ bleek niet genoeg, want Le Clochard heeft meer dan dertig soorten bier op de drankkaart staan. Nu hebben wij geen behoefte aan dertig verschillende soorten, maar het was toch fijn dat we zonder blikken of blozen een Wieckse Witte konden bestellen.

Na ongeveer twintig minuten werden ons de spareribs voorgeschoteld. Niet op een ouderwets bord, maar op een plankje (ik vroeg me af waarom we niet eerder zo’n een plankje kregen om het stokbrood op te snijden, maar dit terzijde), tezamen met wat frietjes en sla. Op het eerste gezicht zag het er allemaal prima uit. Verse frites, behoorlijk wat spareribs en drie sausjes, te weten barbecuesaus, mayonaise en knoflooksaus. Nogal een cliché. De frietjes waren aan de bruine kant en de sla te ‘konijnerig’. Een typisch geval van: jammer. Desalniettemin hadden de ribs zelf een voortreffelijke smaak. Een marinade ontbrak, maar de ribs waren van tevoren duidelijk ingesmeerd met alles wat pittig, zoet en lekker is. Het vlees was makkelijk van het bot af te halen en niet te vet. Reden genoeg dus om jezelf eens flink te buiten te gaan en de kilo’s erbij te vreten voor slechts €11.70. “Onbeperk” (een ernstige spelfout in de advertentie maakte dat wij enigszins huiverig waren hier een hapje te eten).

En onbeperkt dat is het. Zonder het te hoeven vragen, bood de serveerster aan een vers stel ribben te halen. Erg sympathiek van haar en zeker niet overbodig. We hebben gegeten en gedronken alsof we koningen waren. En zo voelden we ons ook. Na drie rondes hadden we er genoeg van. Buikje rond, gulp open.

Onze laatste drankjes hebben we bij het haardvuur gedronken. Daar kwamen we tot de conclusie dat wij als SpareribsTest.nl hier zeker nog een keer terug moeten komen. Niet om te testen, maar om weer te genieten van de genoeglijke sfeer die er hangt in dit bruine eetcafé. Misschien zegt het wel genoeg, dat na ons vertrek het licht en de muziek uit werden gedaan. Een kleine notitie: af een toe een cd verwisselen mag best. “I wanna be a punkrocker with flowers in my head” is leuk om te horen, maar niet zestien keer.

Conclusie: Een enorme aanrader voor iedereen die het bourgondische ribvlees en de daarbij behorende levensstijl een warm hart toedraagt. De ribs zijn niet fantastisch, maar zeker wel  ‘een tweede keer bestellen’ waard.

Punten
Malsheid: 7
Smaak: 8
Marinade: 7,7
Bijgerechten: 7
Ambiance: 9
Prijs/Kwaliteitverhouding: 9

Totaal: 8
leclochard4.jpgleclochard3.jpgleclochard2.jpgleclochard.jpg

Le Clochard
Ridderhofstad 2
3512 KL Utrecht
030-2310273
http://www.leclochard-utrecht.nl

Comments are closed.