De Ommekeer – Utrecht

Oprichter van deze site, G.F., kwam vorige week maandag terug van een korte vakantie in het culinaire mekka Italie en dat was reden genoeg voor een etentje met zijn eetgrage partner. Als vaste bezoekers van snackbar de Neude in de Voorstraat (props voor de bitterballen & kipkluifjes aldaar, overigens) hadden we etablissement De Ommekeer al eens gespot, maar we hadden er nog nooit gegeten. Nadat G.F. erachter was gekomen dat deze tent onbeperkt spareribs voor €12,50 serveert op maandag en dinsdag, hadden wij geen keuze meer en besloten we het gezellig aandoende restaurant met een bezoekje te vereren.

Toen ik binnenkwam, zat G.F al in een soort knusse booth, die wel wat weg had van een bedstede, alleen dan zonder bed en met een tafeltje. Verder waren er ook nog een aantal buikige, brallende ballen aanwezig, die gelukkig ná hun spareribs verorberd te hebben het hazenpad kozen. Later schoof er nog een groepje thirty-somethings aan en ook twee vriendinnen kwamen een drankje doen. Het was vrij donker in De Ommekeer, wat de sfeer ten goede kwam. Enkel een paar strategisch geplaatste kaarsen voorkwam dat wij ons eten niet konden zien.

Dan de bediening. Bij binnenkomst werden wij al hartelijk welkom geheten door een kale man, die ons de menukaart toespeelde. Ik bestelde de tomaten-pestosoep en G.F. wilde deze eigenlijk ook, maar vroeg toch nog even wat de dagsoep was. Het bleek een rijkgevulde vissoep te zijn, die volgens eigenaar John ‘eigenlijk lekkerder was dan de tomatensoep.’ G.F. was overtuigd, ik niet; ik ben niet zo’n fishy person. De soep smaakte heerlijk en toen was het tijd geworden voor dat waar we voor gekomen waren: de spareribs.

Een groot, donker stuk vlees werd ons voorgezet, met aan de zijkant wat salade (die niet zo lekker was) en een stuk watermeloen. Op het bord stond verder een kannetje met knoflooksaus, toch wel de meest gangbare en volgens velen lekkerste begeleiding bij spareribs. De marinade was heel goed, waardoor de saus bijna overbodig werd; een dikke substantie met een zoete finish. Zoals gezegd was het aanbod onbeperkt, wat maakte dat er na niet al te lange tijd nog een stuk op ons bord prijkte. Als bijgerecht kon er gekozen worden uit aardappeltjes in de schil, huisgemaakte frieten of gepofte aardappel met creme fraiche. Wij kozen voor de frieten en de gepofte aardappel, beiden tongstrelend. En we hoefden niet eens om mayonaise te vragen; die zat er al bij.

Ik kreeg tijdens de maaltijd overigens last van maagzuur en eigenaar John wist er wel wat op: “Suiker schat. Heb ik van mijn oma. Werkt altijd.” En niet veel later lagen er twee suikerklontjes op mijn bord. En warempel; het werkte! Vlak na onze komst werd de kaart veranderd, zo vingen wij op. Maar nog steeds kun je er onbeperkt ribbetjes eten op maandag en dinsdag. Als je houdt van lekker eten in een intieme ambiance, onderwijl geholpen door zeer sympathieke mensen met hart voor hun zaak, dan ben je bij De Ommekeer aan het juiste adres.

Punten
Malsheid: 8
Smaak: 9
Marinade: 9
Bijgerechten: 7.5
Ambiance: 8.5
Prijs/kwaliteitverhouding: 9

Totaal: 8.5

Spareribesdsc00498.JPGdsc00500.JPG

Restaurant De Ommekeer
Voorstraat 14
3512 AN Utrecht
Tel.: 030 24000 90
www.ommekeer.info/

107 thoughts on “De Ommekeer – Utrecht

 1. monique on

  ik was daar toevallig met twee vriendinnen en wij kunnen de eigenaars daar toevallig en gaan daar dikwijls eten en indd het is goed te doen top de sfeer is gezellig en het eten voortreffelijk een aanrader

 2. Smaak en marinade een 9… Dank je Oscar, alle eer gaat naar jou…

 3. Hamiltonof Silveronhill on

  Ik kom de spare -ribs snel keuren mmmmmmmmmmmm water loopt nu al in de mond 🙂

 4. Jasper de Konink on

  Na meer dan 30 recensies nog steeds op 1.

  Utreg de gekste!

  Langleve De Ommekeer

 5. Chiel on

  Wat was dat heerlijk zeg! Ik ben een ontzettende Spareribsfan en heb nog nooit zo genoten!

 6. Johan on

  Echt verschrikkelijk lekker die spare ribs. Niets te veel gezegd. En dan maandag en dinsdag ONBEPERKT voor maar € 12,50 ( iets duurder geworden maar dat mag ook!)
  En dat alles ook nog eens in een sfeervolle omgeving. Ik roep elke student in Utrecht op hier te gaan eten. Echt LEUK!

 7. Marloes & Dennis on

  Gisteravond bij de ommekeer gegeten om de spareribs te gaan testen.
  Helaas waren wij niet zo enthousiast als er op de site gesuggereerd wordt.
  De marinade was lekker en de malsheid was goed, maar we vonden ze wat aan de droge kant.
  Helaas ook kregen wij veel minder keuze qua garnituur en knoflook saus hebben we niet gezien.

  Voor de rest hebben wij een gezellige avond gehad, de ambiante sfeer was perfect.

 8. Roderick on

  Als dit de beste Spareribs van Nederland zouden moeten zijn,
  dan is het matig gesteld met het niveau in Nederland.

  De ribs waren klein, vlees was vrij droog en op plekken zelfs aangebrand.
  Toen het vlees al snel op was, was er nog zeker plek in de maag over.
  Gelukkig is er dan nog patat zou je denken, maar helaas…
  de patat zat in een klein bakje, en zelfs daar zaten droge en harde stukken tussen – niet te eten dus.

  Al met al zonde van het geld, want goedkoop was de rekening ook weer niet…

  Aanrader voor écht goede Spareribs:

  Eetcafé De Kleine Geer in Houten.
  Als zelfs De Ommekeer al een 8.5 krijgt, dan is daar een 10 op zijn plaats.

 9. Greetje Stomp on

  Aangezien de spareribs hoog aangeschreven stonden, zijn we met zijn 4en gaan eten afgelopen zaterdag.

  Als voorgerecht had ik toast met champignons besteld. Allereerst moesten we hier ongeveer 30-45 minuten op wachten voordat het geserveerd stond. Helaas was het gerecht niet veel bijzonders, en zat er een beetje een grondsmaak aan de salade.

  Als hoofdgerecht dus voor de spareribs gegaan, wat op het eerste gezicht er redelijk uitzag alhoewel voor spareribs een beetje weinig was. Helaas was de smaak niet om over naar huis te schrijven. Eerlijk gezegt vind ik de spareribs die ze bij American Steakhouse serveren, een stuk smakelijker. Er zat vrij weinig smaak aan, en de spareribs was tevens te lang doorgebakken. Na dit door gegeven te hebben werd er een beetje laconiek gereageerd.

  Als toetje de Creme Brulee besteld, waar ik een beetje misselijk van werd en niet goed gecarameliseerd was. Bij de Eetkamer heb ik deze een stuk lekkerder gegeten!
  Dus: De ommekeer, 1x en nooit weer!

 10. Frank on

  Al meer dan een jaar de beste spare ribs op deze site. Fantastisch en terecht! Er is zelfs een dag toegevoegd om deze heerlijke ribs onbeperkt te eten. Nu op maandag, dinsdag en woensdag. Ommekeer you are still number 1..!!!
  En uhh…even naar de redactie….al een jaar lang lovende kritieken en de laatste 3 in één week tijd( is al vreemd) comments die er niet toe doen..is hier jaloezie in het spel?…wordt de Ommekeer gestalkt door een paar frustees?…..Redactie DOE HIER WAT AAN! Dit verdient dit restaurant niet…

 11. Mattijs on

  Gisteravond per trein naar Utrecht afgereisd om daar de “beste spare ribs van NL” eens te gaan proeven. Het was dinsdag, dus een onbeperkt eetfestijn.

  We hebben best gezellig gegeten, maar om dit nou de als de beste ribs van NL te bestempelen…nou nee.
  Om te beginnen: de ribs waren vrij klein, dus veel bot en weinig (mals) vlees, persoonlijk vind ik grote ribs (met meer vlees) smakelijker..
  De smaak (marinade) was OK, maar sommige stukken waren te zwart geblakerd om nog iets te proeven. Maar wat nog wel het ergste was, was de giga hoeveelheid zout die is gebruikt voor de marinade en de patat (in paprikakruiden)… echt niet normaal; ik denk dat ik de hoeveelheid zout voor een hele week al wel overschreden heb.
  Daarnaast bestond de groente uit een handjevol diepvrieswokgroente..tja…

  Voor 12.75 zeker een aanrader, maar voor mij niet de absolute nr. 1 qua ribs

 12. De állerbeste spareribs zijn er alleen in ‘de Kleine Geer’ in Houten!!

 13. Pingback: Restaurant De Ommekeer Utrecht | SpareribsTest.nl | Proef hier de beste (onbeperkte) spareribs

 14. Evin on

  Wij hebben met z’n drieën daar onbeperkt gamba’s willen eten maar dat liep niet goed.
  Het eerste bord gamba’s was best heerlijk, goed gekruid en vers maar vanaf het 2e bordje was de smaak al gelijk minder. Voor de rest waren het dus diepvries gamba’s die zeer slecht van smaak waren en, het dus flink tegen viel.
  Op het moment dat we de bediening om een bordje vroegen, keek ze straal langs ons (terwijl we haar aansproken) en liep ze naar buiten om haar sigaretje te roken en had meerdere malen geen zin om ons te helpen, laat staan ons te willen aanhoren over de kwantieteit. Kortom, het eten (buiten het eerste bordje) en de service een dikke 1!